Predsjednička kampanja uz stroža pravila

Počela je najkraća predsjednička kampanja u Hrvatskoj. Trajat će 18 dana, ovaj put uz stroža pravila finansiranja. Novac četiri kandidata pod lupom je Državne izborne komisije.

Ograničen im je maksimalan iznos, a u slučaju nepoštivanja, zakon predviđa kazne za kandidate i stranke – od 6,5 do 65 hiljada eura, izvještava reproterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Minutu nakon ponoći i iz rodnoga kraja u Dražicama nedaleko od Rijeke kandidatkinja opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) krenula je u službenu kampanju za prvu predsjednicu Hrvatske.

Službeni početak

Nova pravila finansiranja nisu tema, vrijeme je posvećeno programu i glavnom protukandidatu.

“U pet godina nije uspio izreći niti jedan artikulirani stav niti o čemu bitnom u ovoj državi. Kaže jedan njegov prijatelj da nije pogriješio, pa kako će pogriješiti kada nije uopće radio?”, pita Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu.

U kampanji, ranije je objavila, potrošit će do milion eura, kao i njen glavni protivkandidat – aktuelni predsjednik. On u utrku kreće sa istog mjesta u Zagrebu kao i prije pet godina.

Prvi dan od troškova spominje šest i pol hiljada eura, koliko je koštalo šivenje jakni koje će nositi tokom kampanje. Izradile su ih bivše radnice Kamenskog, propale fabrike tekstila.

“One su ovim jaknama zaradile jednu plaću”, kaže Ivo Josipović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednika.

Ovlasti DIP-a

Stroži uvid u račun svakog kandidata sada ima DIP – Državno izborno povjerenstvo.

“DIP na ovim izborima izmjenom zakona ima još veće ovlasti u nadzoru kandidata. U kampanji maksimalno smiju potrošiti milijun i 52 tisuće eura. Donacije privatnih osoba ne smiju biti veće od četiri, a pravnih veće od 26.000 eura”, izvještava Mlinarić.

“Svi kandidati moraju proći rigoroznu kontrolu, međutim tu imamo dva kandidata koja se ističu – Kandidata Josipovića koji je trenutno i predsjednik Republike. I tu treba jako dobro paziti da se ne uđe u sivu zonu. I imamo  gospođu Grabar Kitarović, kandidatkinju HDZ-a, koja ima taj teret stranke koja ima nepravomoćnu presudu”, navodi Dragan Zelić iz udruženja GONG.

I novac potrošen u pretkampanji moraju navesti u preliminarnom finansijskom izvještaju, te ga predati sedam dana prije izbora. Do četvrtka traži se objava koliko će vlastitih sredstava potrošiti u  kampanji.

Troškovi pretkampanje

Kandidat Milan Kujundžić već se izjasnio, izdvojit će blizu šest i pol hiljada eura. Ukupno u kampanji planira potrošiti otprilike 130 hiljada eura.

Izvještaje neće dugo pisati ni kandidat stranke Živi zid, poznate po borbi protiv deložacija i zapljene građana. Do sada je u pretkampanji potrošio manje od hiljadu eura vlastitog novca. Sada se pouzdaju u građane i kompanije.

“Ne znam još koliko ćemo imati donacija, imamo dosta transakcija po računu i potrošit ćemo sve što će nam građani dati. Kad bi imali neki veliki novac, ne bi ga potrošili na kampanju”, izjavio je predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidat koji 28. decembra osvoji najviše glasova iz državnog budžeta dobija 130.000 eura naknade.

Ostali koji pređu 10 posto također će dobiti naknadu razmjerno broju osvojenih glasova. Taj je iznos četiri puta veći od dosadašnjeg.

Izvor: Al Jazeera