CG usvojila zakon o sprečavanju korupcije

Zakon je usvojen glasovima vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore (Al Jazeera)

Deveti decembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Tim povodom je Transparency International objavio podatke po kojima je zabilježen rast korupcije u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je najveći pomak, od zemalja u regionu, napravila Albanija.

Političke partije u BiH ocijenjene su najkorumpiranijim u sistemu borbe protiv korupcije. U Srbiji, prema riječima premijera Vučića, najveći problem je neefikasno pravosuđe. 

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen je nizom aktivnosti u zemljama regiona, a namjera je da se ukaže na rasprostranjenost ove negativne pojave u balkanskim društvima.  

Formiranje Agencije

U Crnoj Gori, glasovima vladajuće koalicije u Skupštini, poslanici su usvojili zakon o sprečavanju korupcije.

Glavna novost je otvaranje posebne Agencije od 2016. godine, koja će se baviti sprečavanjem sukoba interesa i zaštitom zviždača. Zamijenit će dosadašnju Upravu za antikorupciju i komisiju za sprečavanje sukoba interesa.

Crnogorska opozicija nije glasala za zakon koji naziva “invalidnim” jer će, tvrde, Agencija biti pod kontrolom vlasti. U crnogorskoj Vladi te optužbe ocjenjuju politikantstvom bez osnova. 

„Vlada preuzima kontrolu nad tom agencijom. Način na koji se ona konstituiše je takav da je vlada potpuno kontroliše ili gotovo potpuno kontroliše tu agenciju“, kaže Koča Pavlović iz Demokratskog fronta.

„Prema tome, sasvim je izvjesno da će i ovaj zakon kao i mnogi prethodni biti još jedan paravan, s jedne strane dimna zavjesa za Brisel, a sa druge strane ta agencija neće raditi ništa“.

Ministar pravde Crne Gore, Duško Marković, smatra da se radi o političkim porukama, a ne stvarnim dometima.

„Vlada nema nikakvog uticaja. Skupština donosi odluku, skupština bira savjet. Da li će dovesti do promjena, zavisi od svih nas“, kaže on.

„Radi se o političkim porukama, a ne o stvanim dometima. Zakon je dobar i vjerujemo da će unaprijediti naše antikoruptivne prakse i stepen integriteta u javnim institucijama“.

Neefikasnost institucija

U BiH je povodom ovog dana održana konferencija pod nazivom „Borba protiv korupcije u komparativnoj perspektivi“.

Političke partije u BiH ocijenjene su najkorumpiranijim u sistemu borbe protiv korupcije, a sudstvo i tužilaštvo neefikasni su u toj borbi, kazao je predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić, prenosi Anadolija.

“Ono što je jasno jeste da su političke partije ocijenjene najkorumpiranijim, i to konstantno, u sistemu borbe protiv korupcije u posljednjih nekoliko godina. Ono što analiziramo i posmatramo je da su sudstvo i tužilaštvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije. To kažemo na osnovnu njihovih procesa i presuda u posljednjih pet godina”, kazao je Đikić.

Prema njegovim riječima, obični građanin BiH u svakodnevnom životu najčešće se susreće sa korupcijom u segmentu obrazovanja, zdravstva i policijskih snaga. Kad je riječ o pomenutim segmentima, istraživanja Transparency Internationala su, kako je naveo, stalno mijenjala tok.

“Kada se radi istraživanja tokom prijemnih ispita, tada obrazovanje dolazi u sami vrh, a zdravstvo pada, i to je na konstantnom nivou. Kada nije vrijeme ispitnih rokova, percepcija korupcije u tom segmentu se spušta”, kazao je Đikić te dodao kako su istraživanja pokazala da BiH ne uspjeva u borbi protiv korupcije.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, prema riječima zamjenika direktora Dragana Slipca, ima preventivni karakter, stoga je neralno od nje očekivati “velika hapšenja i presude”.

“Trenutno radimo na planu prevencije planova integriteta sa institucijama, općenito, radimo na prevenciji borbe protiv korupcije”, kazao je Slipac te dodao kako bi Agencija zapravo trebala biti tačka oko koje će se okupljati svi segmenti društva kako bi se stvorio čvrst front u borbi protiv korupcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije