Udruženje tužilaca: Zastrašivanja nas neće zaustaviti

I Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti na otkrivanju osoba koje su onemogućile kočioni sustav na automobilu tužiteljice Kajmaković (Al Jazeera)
I Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti na otkrivanju osoba koje su onemogućile kočioni sustav na automobilu tužiteljice Kajmaković (Al Jazeera)

Nakon što su nepoznate osobe jutros presjekle kablove na kočionom sustavu automobila Diane Kajmaković, postupajuće tužiteljice u procesu protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića, Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako je naređena „sveobuhvatna policijsko-obavještajna istraga kako bi se otkrili počinioci tog krivičnog djela“.

U priopćenju za javnost naveli su kako „nastavljaju borbu protiv organizovanog kriminala u kojoj nema nedodirljivih“ i dodali da ih „nikakvi napadi i zastrašivanja neće u tome zaustaviti“.

Udruženje tužitelja BiH nazvalo je taj čin pokušajem ubojstva, te upozorilo da takve primjere napada na nositelje dijela sudske vlasti „nije moguće pronaći u civiliziranim državama“.

Automobil na vještačenju

Bh. mediji su prenijeli kako su nepoznate osobe presjekle i otkinule kablove na sustavu za kočenje na automobilu tužiteljice Kajmaković, koja je „potpisnik“ optužnice protiv Turkovića i suradnika, optuženih za niz teških ubojstava, pljački i trgovinu drogom..

Policija je, kako navode mediji, obavila očevid na mjestu događaja te je automobil odvezen na vještačenje.

„Nažalost, moramo konstatirati da su se i mnogi javni službenici, nezadovoljni oštrinom i postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala, pridružili hajci na tužitelje, stvarajući tako ‘povoljno okruženje’ u kojem su ubojstva tužitelja ‘prirodni proizvod’ takvoga stanja“, navodi se u priopćenju Udruženja tužitelja BiH.

Upozorili su i cjelokupnu javnost BiH na činjenicu „do kojih ishodišta dovodi stalni politički i medijski progon tužitelja u državi BiH“.

„Niti približnih primjera takvih napada na nositelje dijela sudbene vlasti, nije moguće pronaći u civiliziranim državama“, navodi se.

I ranije bila meta napada

Agencija Srna podsjeća kako je automobil Diane Kajmaković, koju zbog suđenja Turkoviću čuva i policija, i ranije bio meta napada.

Ona je, unatoč jutrošnjoj prijetnji, pristupila glavnoj raspravi na Sudu BiH, gdje se vodi postupak protiv najveće zločinačke organizacije u BiH.

Turković je prvostupanjskom presudom Suda BiH osuđen na 40 godina zatvora, kao i njegov suučesnik Milenko Lakić, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.

Tu presudu ukinulo je ljetos Apelaciono vijeće Suda BiH te naložilo novo suđenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Fahrija Karkin, advokat provooptuženog Turkovića, kaže da je prvostepena presuda u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.

01 Aug 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO