Suđenje Hernadiju u Zagrebu od februara

Predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u veljači iduće godine trebalo bi u Hrvatskoj početi suđenje zbog optužbi za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju naftne kompanije INA.

Hernadiju će se suditi u odsutnosti jer ga Mađarska nije htjela izručiti, niti odobriti njegovo ispitivanje.

S lošim vijestima za svog klijenta Hernadijevi odvjetnici izašli su s pripremnog ročišta – prvom čovjeku MOL-a sudit će se u odsutnosti na suđenju koje počinje za dva mjeseca.

“Odluka je da je zakazana glavna rasprava za 4-5 dana u veljači, a počevši od 12. veljače”, potvrdio je Goran Mikuličić, odvjetnik Zsolta Hernadija.

“U početku je zakazano samo čitanje dokumentacije tako da će ispitivanje svjedoka biti kasnije”, dodala je ovjetnica Laura Valković, koja će također biti u Hernadijevom odvjetničkom timu.

Ježićeve optužbe

Da je Hernadi s 10 milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava nad INA-om, na suđenju Sanaderu ispričao je poduzetnik Robert Ježić. On bi trebao  svjedočiti i na suđenju Hernadiju.

“Zatražili smo da sud od Državnog odvjetništva zatraži pojašnjenje ima li Ježić procesni imunitet ili ne, a sve kako bi mogli provjeriti njegovu vjerodostojnost tijekom rasprave”, dodala je odvjetnica Valković.

U postupku protiv Sanadera, Ježić je bio krunski svjedok. Jedan od ključnih dokaza ponovno će biti i snimka nadzorne kamere sastanka Sanadera i Hernadija u jednom zagrebačkom restoranu.

“Ime Zsolta Hernadija izravno se spominje u pravomoćnoj presudi Ivi Sanaderu. U njoj stoji kako je Hernadi Sanaderu dao 10 milijuna eura kako bi upravljačka prava nad INA-om pripala u MOL-ove ruke, iako MOL nije vlasnik većinskog paketa dionica”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Već mu presuđeno u Mađarskoj

Iz Budimpešte u isto vrijeme stižu upozorenja da se Hernadiju u Hrvatskoj ne može suditi jer mu je već presuđeno u Mađarskoj.

Hernadija je za prijevaru privatno tužila dioničarka MOL-a  jer dioničare nije obavijestio  o istrazi u Hrvatskoj, što je, tvrdila je, srušilo cijenu dionica kompanije. Hernadi je oslobođen optužbi.

“Još ne znamo o kakvoj se presudi radi. Mi znamo samo ono što su prenijeli mediji, ali trebamo vidjeti dokument, trebamo vidjeti presudu i kako je obrazložena te u odnosu na koju inkriminaciju napisana”, navodi odvjetnik Mikuličić.

“Ne može se ni na koji način govoriti o primjeni načela ‘ne bis in idem’, odnosno pravomoćno presuđenoj stvari. Radi se o manevru mađarskih pravosudnih tijela, ali i izvršne vlasti da se izbjegne odnosno opstruira suđenje u Hrvatskoj. Dakle, radi se o postupku za neko drugo kazneno djelo”, ukazuje Vanja Marušić, tužiteljica USKOK-a.

Profesorica kaznenog prava Elizabeta Ivičević Karas pojašnjava da bi se suđenje moglo odbaciti samo ako bi hrvatski sud ispitivao iste činjenice kao i mađarsko pravosuđe.

“Da bi se aktivirao transnacionalni institut presuđene stvari nije nužno da se preklapaju pravne kvalifikacije djela u jednoj i drugoj članici nego je dostatno da se utvrdila se radi o istim radnjama, odnosno istim materijalnim činjenicama”, navodi ona.

Hrvatski odvjetnici čekaju pismenu presudu mađarskog suda. Ako se tada pokaže da mogu iskoristiti načelo presuđene stvari, suđenje u Hrvatskoj pokušat će odbaciti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO