Isa Mustafa novi premijer Kosova

Skupština Kosova izabrala je u utorak novu Vladu, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Novi premijer Kosova je Isa Mustafa, lider Demokratskog saveza Kosova (LDK), dok je Hashim Thaci, lider Demokratske partije izabran za zamjenika premijera i ministar vanjskih poslova.

Za novi kabinet Vlade glasala su 73 poslanika, 38 je bilo protiv, dok su dva bila uzdržana. U sali je bilo prisutno 113 od ukupno 120 poslanika.

Nakon izbora novi premijer i ministri su položili zakletvu.

Novi premijer Kosova Isa Mustafa se nakon polaganja zakletve zahvalio na povjerenju i naglasio da će Vlada posvećeno raditi “u korist građana Kosova, demokratije, ekonomskog ravoja i u interesu naših porodica.”

Ahmetaj javlja da je vladajuća koalicija  do posljednjeg trenutka pregovarala sa Listom “Srpska” o raspodjeli funkcija.

”Konačni dogovor Listi daje Ministarstvo administracije i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo za zajednice i povratak, uz mesto zamenika premijera kao treću poziciju u Vladi”, javlja Ahmetaj.

”Predstavnici Liste ‘Srpska’ rekli su da su time ispunjeni njihovi zahtevi. Nova Vlada ima dvadeset ministarstava i dva ministra bez portfelja, od kojih je jedna Edita Tahiri, zadužena za pregovore sa Beogradom.

Sporazum bivših političkih protivnika

Opozicija, koja je napustila Skupštinu nakon glasanja, kaže da nova Vlada znači nastavak korupcije i organizovanog kriminala, a sporazum dve vladajuće partije nazivaju ‘neprincipijelnom koalicijom’.

Do konačnog raspleta institucionalne krize došlo je sporazumom bivših političkih protivnika.

U koalicionom sporazumu koji su juče potpisali, partija Ise Mustafe obećala je da će podržati kandidaturu Hashima Thacija za predsednika Kosova 2016. godine”, javlja naš reporter.

Isa Mustafa je je političku karijeru počeo u Komunističkoj partiji, a 1980. godine je postao gradonačelnik Prištine. Bio je i ministar u pokrajinskoj Vladi od 1984. do 1988. godine, da bi 1990. postao ministar u Vladi Kosova u egzilu.

Na Kosovo se vratio nakon 1999. godine. Od 2007. do 2013. je bio gradonačelnik Prištine. Lider Demokratskog saveza Kosova postao je 2010. godine kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio Fatmira Sejdiua.

Imena novih članova Vlade

Novu Vladu Kosova čine još i prvi zamjenik i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci (PDK), zamjenik premijera i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala (LDK), zamjenik premijera Branimir Stojanović (Srpska lista), ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić (Srpska lista), ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović (Srpska lista), ministar javne administracije Mahir Yagcilar (KTDP), ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Arsim Bajrami (PDK), ministar finansija Avdullah Hoti (LDK), ministrica dijaspore Valon Murati (koalicija sa PDK), ministar pravde Hajredin Kuçi (PDK), ministar poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Memli Krasniqi (PDK), ministar evropskih integracija Bekim Qollaku (PDK), ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci (PDK), ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani (koalicija PDK), ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni (LDK), ministar zdravlja Imet Rrahmani (LDK), ministar infrastrukture Lutfi Zharku (LDK), ministar trgovine i industrije Hikmete Bajrami (LDK), ministar sigurnosti Haki Demolli (LDK), ministar rada i socijalnog staranja Arban Abrashi (LDK), ministri bez portfelja Edita Tahiri (koalicija PDK) i Rasim Demiri (Bošnjačka koalicija Vakat).

Za predsjednika Skupštine Kosova jučer je izabran Kadri Veseli, potpredsjednik PDK-a, dok su za potpredsjednike izabrani Xhavit Haliti iz PDK-a, Sabri Hamiti iz LDK-a i Glauf Konjufca iz Pokreta “Vetvendosje”.

Iz redova manjina, kojima su zagarantirana mjesta potpredsjednika Skupštine, izabrani su Jasmina Živković iz “Srpske liste” i Duda Balje niz Bošnjačke koalicije “Vakat”.

Izvor: Al Jazeera i agencije