Četiri kandidata za predsjednika Hrvatske

Šesti predsjednički izbori u Hrvatskoj bit će održani 28. decembra (Goran Stanz / Pixsell)

Kandidati Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić mogu se na izborima 28. decembra natjecati za predsjednika/icu Republike Hrvatske, službeno je u ponedjeljak objavilo Državno izborno povjerenstvo, javlja Hina.

Objavom liste predsjedničkih kandidata, ispunjeni su uvjeti da od ponoći – s prvim minutama utorka, 9. decembra – krene službena izborna kampanja, koja će trajati 18 dana.

Grabar Kitarović je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, Josipović je kandidat Socijaldemokratske partije, Kujundžić Saveza za Hrvatsku, a Sinčić je kandidat Živog zida, stranke koja se protivi nasilnim deložacijama i zapljenama.

Troškovi kampanje

Kandidature su DIP-u predala i trojica nezavisnih kandidata – Slobodan Midžić, Ratko Dobrović i Ivan Bavčević,  ali nisu bile pravovaljane, jer nisu imale potrebnih najmanje 10.000 potpisa podrške.

Za kandidaturu Grabar Kitarović potpisalo se više od 328.000 birača, za Josipovićevu više od 203.000, za Kujundžića oko 50.000, a za Sinčićevu kandidaturu više od 15.000 birača.

Najkasnije tri dana od početka službene kampanje svi kandidati moraju objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.

Prvi je to učinio Kujundžić, objavivši da će potrošiti najviše 50.000 kuna (6.500 eura), i to isključivo iz plate koju zarađuje u Kliničkoj bolici Dubrava.

Sedam dana prije izbora kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarne izvještaje o primljenim donacijama i troškovima kampanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO