Doboj: Klizišta uništila kuće, vaučera nema

Šest mjeseci od poplava Doboj se i dalje bori s posljedicama. Stanovnici čije su kuće uništene na klizištima još se nisu vratili u svoje domove.

U općini nemaju ideju kako riješiti problem, ukoliko ne pomognu međunarodne organizacije.

Na udaru siline, u selu kod Doboja, našla se i kuća Milenka Đukića. Veliku pukotinu na cesti nadležne službe su zatrpale šljunkom i nestale, a Milenko je ostao u svojoj kući.

“Kome god sam se obratio, od toga nema ništa. Iz opštine me šalju u civilnu zaštitu, civilna zaštita u opštinu, opština u komunalno, komunalna u gradsku inspekciju. Ja više nemam kome da se obratim. Svi su uzeli brojeve telefona, a nikad me niko nije nazvao”, kaže Milenko iz Ritešića kod Doboja.

Klizišta prijete

Danas gleda kako se klizište postepeno širi – obara stabla, pomjera električne stupove.

“Kako da se ne plašim. Pa ja ne mogu da spavam kad kiša pada. Svaka kiša kad pada, klizište tone i primiče se kući. Prema tome, ja ne mogu da spavam po cijelu noć. Evo šest mjeseci ja ne spavam uopšte”, kaže Milenko.

“Trenutno je na području općine Doboj aktivno 220 klizišta. Trideset stambenih objekata je ugroženo, a deset potpuno neuvjetno za život”, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Jedna od tih deset je i kuća Ljilje Pejkić u Porječju kod Doboja. Prije šest mjeseci ova nezaposlena žena i njeza porodica morali su naći drugi dom.

Suprug je povremeno u inostranstvu, radi na gradilištu, jer samo tako mogu plaćati stanarinu.

Bez prava na vaučer

“Ljudi kojima su klizišta kuće srušili nemaju pravo ni na vaučer. Ja ne znam zašto. Nemamo pravo na vaučere. Kao, rečeno je poslije ovih poplavljenih da ćemo mi doći na red, ali kada, to ne znam”, kaže Ljilja.

Mjeseci prolaze, a još nisu došli na red. U maloj trošnoj kući ostao je zaključan život. I sve uspomene.

“Zaključano. Vrata ne smijemo otvoriti. Kad bi se vrata otvorila, urušilo bi se. Zato su vrata zaključana. Što je ostalo, ostalo je – s tim ćemo se pomiriti”, kaže Ljilja.

Drugog izlaza, za sada, ionako nema.

“Nažalost, za kuće koje su oštećene u klizištima još uvijek nije nađeno adekvatno rješenje sanacije i pomoći tim našim građanima. Grad Doboj traži rješenje, evo za sada imamo obećanje pojedinih predstavnika međunarodnih organizacija da će i taj dio pomoći pokušat pružiti nam, da saniramo i te kuće”, kaže Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

No kada, nadležni ne znaju.

Izvor: Al Jazeera