Bajtal: Izbor Nikšića svjedoči o inerciji

Izbor Nermina Nikšića za novog predsjednika Socijaldemokratske partije BiH govori o inerciji u vrijeme kada građani očekuju promjene, kazao je za Al Jazeeru sociolog Esad Bajtal.

Bajtal je rekao da je  ”ključna činjenica da je na vrhu neko iz samog vrha”.

Rekao je da se postavlja pitanje da li isti ljudi mogu unijeti radikalne promjene u SDP BiH ”jer je stanje u stranci i kolaps u izbornom ciklusu bio takav da traži urgentne promjene”.

”Praksa je pokazala, građani su procijenili, kritika to godinama upozorava – da se tu radi o jednom silasku sa kolosijeka socijaldemokratije”, ocijenio je Bajtal.

”Čini se da su socijademokratiji okrenuta leđa, da je njena praksa izdata, da ona samo postoji nominalno.”

Izborni poraz

Na vanrednom kongresu SDP-a BiH u Sarajevu, Nikšić je u ranim jutarnjim satima u nedjelju u drugom krugu glasanja pobijedio Selima Bešlagića s devet glasova razlike.

Nikšić ostaje na čelu stranke do sljedećeg, redovnog kongresa, planiranog za sljedeću godinu.

Tokom posljednje četiri godine Nikšić obnaša funkciju predsjednika Vlade Federacije BiH.

U SDP-u BiH je od 2003. godine. S pozicije glavnog sekretara stranke, zamijenio je Zlatka Lagumdžiju, koji je stranku vodio posljednjih 17 godina.

Vanredni kongres održan je zbog izuzetno loših rezultata koje je stranka ostvarila na oktobarskim parlamentarnim izborima.

Slijede teške odluke

U poruci objavljenoj na Facebooku, Nikšić je zahvalio delegatima SDP-a BiH koji su ga podržali.

Rekao je da pozicija predsjednika stranke predstavlja veliku čast, ali i obavezu.

”Vrijeme koje slijedi neće biti nimalo lagano, ali ću se truditi da odluke koje budem morao donijeti sam ili sa svojim saradnicima, budu pravedne i časne u interesu svih građana, BiH i SDP-a.

Hvala i onima koji su podržavali moje protukandidate”, napisao je.

Dodao je kako je u protekle četiri godine bio izložen nizu napada, a ”sada smo se mogli uvjeriti kako to izgleda kada te napadaju tvoji”.

Napisao je kako je za njega SDP BiH druga porodica, koja se ne napušta iako je neko nezadovoljan, već se za nju bori kako bi bila bolja.

Izvor: Al Jazeera