Predsjednički kandidati predali potpise

Kampanja za utrku za Pantovčak krenuti će 9. decembra (Goran Stanz / Pixsell)

Rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore u Hrvatskoj istječe u subotu u ponoć. Neki od kandidata to su obavili još u petak, neki tijekom subote, a neki od kandidata su i odustali jer nisu osvojili potrebnih 10.000 potpisa za službenu utrku ili su odustali od utrke.

Predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović predao je u subotu ujutro Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) prikupljene potpise potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi u pratnji čelnih ljudi stranaka koje ga podupiru, među njima i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

“Prikupili smo 203.875 važećih listića i koristim priliku zahvaliti svim građankama i građanima koji su svojim potpisom poduprli moju kandidaturu i, naravno, svim strankama koje stoje iza moje kandidature”, rekao je Josipović u izjavi novinarima nakon predaje potpisa.

Grabar Kitarović predala najviše potpisa

Dodao je da u predstojećoj kampanji od svih kandidata očekuje da “izađu s projektima, s programima” te je najavio da će u ponedjeljak prezentirati svoj program.

Josipovićevu kandidaturu podupire 18 političkih stranaka, a potpise je prikupljalo gotovo tri tisuće volontera u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović predala je 328.683 potpisa potpore njezinoj predsjedničkoj kandidaturi u poslijepodnevnim satima.

“Prikupili smo više nego ijedan kandidat u povijesti od kako se prikupljaju potpisi za predsjedničku kandidaturu. Očekuje nas kampanja za bolju Hrvatsku, idemo u jednu modernu, samosvjesnu, domoljubnu, snažnu Hrvatsku i, kako smo dobili ovako veliku potporu hrvatskog naroda potpisima, očekujem i izbornu pobjedu”, poručila je Grabar Kitarović u Saboru.

Naglasila je da će voditi kampanju kojom će građanima objasniti što im nudi, a to je život u boljoj Hrvatskoj, gospodarski rast, socijalnu stabilnost, vladavinu prava, nacionalnu sigurnost i obranu te međunarodni ugled za Hrvatsku.

Ivan Rude ispao iz utrke

I predsjednički kandidat “Živog zida” Ivan Vilibor Sinčić predao je u subotu navečer više od 15 tisuća potpisa za svoju kandidaturu. 

Još u petak DIP je zaprimio potpise za kandidaturu Milana Kujundžića, kandidata Saveza za Hrvatsku.

Ivan Rude, pak, objavio je u subotu predvečer kako nije uspio prikupiti potrebnih 10.000 potpisa građana za svoju kandidaturu na predstojećim izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

“Zahvaljujem svima koji su mi dali podršku. Žao mi je, ali nismo skupili dovoljno potpisa. Nije da fali puno, ali ih nemamo dovoljno”, izjavio je Rude novinarima.

Kazao je kako su podaci s terena govorili da potpisa ima dovoljno, no ističe da je bio limitiran potrebnom infrastrukturom i kratkoćom rokova za prikupljanje potpisa budući da je sve, kako smatra, posloženo u korist velikih i moćnih struktura.

Ivan Grubišić odustao

Saborski zastupnik don Ivan Grubušić potvrdio je Hini u subotu navečer da je odustao od kandidature za predsjednika, rekavši kako ne želi sudjelovati u “ovakvoj kampanji” u kojoj glavnu riječ vode stranke.

“Prikupio sam dovoljnih 10.000 potpisa, ali unatoč tomu danas sam odlučio odustati od kandidature za predsjednika Republike jer ne želim sudjelovati u ovakvoj kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije”, rekao je Grubišić.

Po Grubišićevim riječima, “dominiranjem partija u Hrvatskoj jača partitokracija, a ne demokracija”.

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore i do tada svaki potencijalni kandidat s prikupljenim potpisima potpore mora fizički ući u zgradu Hrvatskoga sabora u kojoj kandidature zaprima Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Moguće i nenajavljene predaje

Svoj dolazak DIP-u za subotu najavio je i Ivan Bavčević, a moguće je da s kandidaturama bez najave dođu i neki drugi izborni sudionici.

Nakon isteka roka slijedi provjera potpisa za koju DIP ima 48 sati, a predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin, očekuje da će DIP listu predsjedničkih kandidata objaviti u ponedjeljak kako bi u ponoć s ponedjeljka na utorak (8. na 9. prosinca), mogla početi službena kampanja za predsjedničke izbore.

To znači da će od utorka, 9. prosinca i službeno krenuti izborna kampanja, koja će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca.

Šesti predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 28. prosinca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO