Kampanja protiv imuniteta mirovnjaka

Kampanju pokreću aktivisti u Beogradu i Londonu (Anadolija)
Kampanju pokreću aktivisti u Beogradu i Londonu (Anadolija)

Nevladina organizacija Žene u crnom, zajedno sa Mrežom žena protiv nasilja, organizovala je protest u centru Beograda, pod nazivom “Stop femicidu”, a kojim žele da podsjete na sve žene nad kojima je izvršeno seksualno nasilje i koje su ubijene.

Kako je rekao aktivista NVO Žene u crnom Miloš Urošević, aktivisti su danas željeli prije svega da podsjete da je na današnji dan 1989. godine, dvadesetpetogodišnji Marc Lepine u kanadskom gradu Montrealu, ubio 14 studentkinja i ostavio iza sebe pismo u kojem je napisao da je to uradio zato što mrzi žene, a prije svega feministkinje.

Također, pokreću  kampanju “Stop imunitetu Plavih šljemova”, kako bi podsjetili na zločine koje su činili pripadnici mirovnih misija od 1995. godine, od kada su Plavi šljemovi prisutni u Bosni i Hercegovini te od 1999. godine na Kosovu.

Zločini nad ženama

“Pripadnici mirovnih misija čine brojne zločine, pre svega seksualne prirode nad ženama u onim zemljama u kojima su stacionirani. Mi zajedno sa Ženama u crnom iz Londona pokrećemo međunarodnu kampanju ‘Stop imunitetu pripadnika mirovnih misija'”, rekao je Miloš Urošević za Anadoliju.

On je naveo i da će aktivisti 10. decembra uputiti pismo nadležnim institucijama države Srbije u kojem će zatražiti da odgovore na nekoliko pitanja, kao što su: “Koliko je pripadnika mirovnih misija i u kojim zemljama, da li oni nadležni organi imaju saznanja o eventualnim seksualnim zločinima nad ženama te ako imaju, da li je neko od pripadnika procesuiran itd.”

“Takođe, mi želimo i da se podsetimo svih onih žena koje su ubijene u ratovima u ex-Jugoslaviji, a tiče se odgovornosti Srbije, tu pre svega mislimo na više od 20 hiljada silovanih žena u BiH, oko 2.000 žena je ubijeno na Kosovu”, kazao je Urošević.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi obilježavaju međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema svjetskim istraživanjima te organizacije, svaka treća žena susrela se s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom ili porodičnom zlostavljanju.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO