Vučić: Srbija želi političku stabilnost na Balkanu

Vučić: Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalističke tenzije u regionu (Reuters)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je u četvrtak u New Yorku da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu.

To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, uvjet opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu, prenosi agencija Tanjug.

“Srbija je započela samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme, koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalističke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih”, naglasio je šef Vlade Srbije.

Nema prepreka za razgovor

Srbija, prema njegovim riječima, nije željela ulaziti u bilo kakve sukobe u regiji, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promijene temu i pokušaju vratiti regiju unazad.

“Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja”, rekao je premijer Srbije.

Upozorio je da na Kosovu ni danas nisu ostvarene osnovne pretpostavke normalnog života i istakao posvećenost Srbije pomirenju naroda koji žive na Kosovu i unapređenju životnih uvjeta za sve.

Vučić je pred Vijećem sigurnosti UN-a podvukao da je Beograd čvrst u svom stavu da ne prizna “nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i njegovo samoproglašenje za državu”, ali da to danas nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji s Prištinom.

Rekao je da Beograd traži i za Srbe na Kosovu ono što želi i Albancima – mogućnost da normalno žive, da rade, budu sigurni, komuniciraju i nesmetano se kreću.

Obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a Vučić je završio porukom da se može računati na Srbiju kao stub stabilnosti i, veoma brzo, modernu i uspješnu zemlju.

Šteta zbog kašnjenja

Šef misije UN-a na Kosovu Farid Zarif pozvao je političke vođe na Kosovu da završe proces formiranja vlade i ukazao kako je potrebno stvoriti novi zamajac u pregovorima Srbije i Kosova i nastaviti sastanke na visokom nivou.

Zarif je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, predstavljajući redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o situaciji na Kosovu, rekao da je kašnjenje od šest mjeseci u formiranju vlade u Prištini nanijelo štetu, jer je došlo do kašnjenja u institucionalnim reformama i nastavku dijaloga s Beogradom.

On je pozdravio to što su i u tom prelaznom periodu nastavljeni tehnički pregovori.

“Svakako ponavljam da je potrebno stvoriti novi zamajac i nastaviti sastanke na visokom nivou što je prije moguće, kako bi obje strane realizirale obećanja i iskoristile prilike koje donose Evropska unija i evropske integracije”, kazao je Zarif.

Pozdravio je saradnju općinskih struktura na sjeveru Kosova za pripreme općinskih budžeta za 2015. godinu, ističući da to pokazuje da su obje strane uvjerene u to koliko je važan dijalog na lokalnom nivou kako bi se stvorila bolja vladavina.

Zarif je pohvalio kosovske sigurnosne strukture i policiju zbog zaustavljanja ekstremizma, kao i osude uvredljivih grafita na manastiru Visoki Dečani od strane kosovske predsjednice Atifete Jahjaga i drugih političara.

Ukazao je kako je potrebno raditi na povratku interno raseljenih lica, kao i na otkrivanju sudbine nestalih lica u sukobima 1998. i 1999. godine.

Nastavak dijaloga

Premijer Vučić izjavio je ranije kako se, neformalno u zgradi UN-a u New Yorku, sastao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, s kojim je razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da su se obojica saglasili da bi dijalog trebalo nastaviti što prije, prenosi agencija Tanjug.

“Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kasnije u četvrtak govoriti o ulozi Srbije u regiji, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.

“Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF [Međunarodni monetarni fond] rekao, a to je da ćemo, ako nastavimo reforme, imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine”, rekao je premijer Srbije.

Susret s Banom

On je naveo kako će u svom opširnom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izvještaju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona slaže, a s čime ne.

Vučić je rekao kako je s Banom razgovarao o saradnji te organizacije sa Srbijom, da mu je zahvalio na pomoći koju je UN pružio Srbiji poslije poplava, kao i o poziciji UNMIK-a na Kosovu, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i rješavanju određenih problema koje ta institucija ima u Srbiji.

Predsjednik Vlade Srbije pozvao je generalnog sekretara UN-a da posjeti Srbiju.

Ban je u izvještaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja na Kosovu i pozvao lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rješenja i da što prije nastave dijalog sa Srbijom.

Izvor: Agencije