Zuroff: Misa za Pavelića uvreda za žrtve

Zuroff: Teško je povjerovati da se u centru glavnog grada članice EU sjećaju jednog od najvećih evropskih masovnih ubica (EPA)
Zuroff: Teško je povjerovati da se u centru glavnog grada članice EU sjećaju jednog od najvećih evropskih masovnih ubica (EPA)

Centar Simon Wiesenthal osudio je održavanje mise u Zagrebu Anti Paveliću, poglavniku Nezavisne Države Hrvatske, ističući da to predstavlja “značku srama” za katoličku crkvu.

“Teško je povjerovati da se u centru glavnog grada članice Evropske unije, veoma blizu zagrebačke jevrejske zajednice, na stotine ljudi okupilo jučer u znak sjećanja na jednog od najvećih evropskih masovnih ubica”, naveo je direktor izraelske kancelarije tog centra Efraim Zuroff.

Zuroff je naglasio da je obilježavanje 55 godina od smrti Pavelića “uvreda za stotine hiljada njegovih žrtava” i da predstavlja “značku srama” za katoličku crkvu.

Sukob ispred crkve

Kako su u nedjelju izvještavali hrvatski mediji, tokom mise, ispred Bazilike Presvetog Srca Isusova sukobile su se pristalice Pavelića i demonstranti koji su s transparentima došli izraziti svoje nezadovoljstvo njegovim veličanjem.

Zahvaljujući policiji došlo je samo do verbalnog sukoba, naveli su mediji.

Na godišnjice smrti Ante Pavelića mise se redovno održavaju u Zagrebu i Splitu, navela je agencija AFP.

Pavelić je umro u Madridu 28. decembra 1959. godine, navodno od posljedica ranjavanja koje je zadobio dvije godine ranije u Buenos Airesu, gdje je pobjegao 1945. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Zveckanje oružjem i šovinističke teze

Da se nije dogodilo ovo sa ćirilicom, našlo bi se nešto drugo kako bi militantna desnica ucijenila sadašnju nominalno lijevocentrašku hrvatsku vlast.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO