Spašavanje zametenih u Srbiji i Hrvatskoj

Posljednjih dana obilan je snijeg praćen temperaturama ispod ništice stvorio brojne probleme u zemljama regije (Tanjug)
Posljednjih dana obilan je snijeg praćen temperaturama ispod ništice stvorio brojne probleme u zemljama regije (Tanjug)

Iz snježnog nanosa na području Zaječara u ponedjeljak je u dvije odvojene akcije spašeno 15 osoba iz šest automobila, kao i bračni par s dvoje djece, uzrasta od tri i jedanaest godina.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslov,a u akciji spasavanja, na cesti između sela Halova i Šipikova, sudjelovala su tri vatrogasca-spasioca iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Zaječar s jednim terenskim vozilom.

Oni su u poslijepodnevnim satima iz snježnog nanosa izvukli šest vozila u kojima je bilo 15 osoba.

Spašavanje obitelji u zametenom automobilu

Na tom dijelu ceste otežan je promet, zbog čega MUP Srbije apelira na vozače da koriste alternativni pravac, prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, vatrogasci-spasioci iz Sokobanje u ponedjeljak navečer su iz zametenog automobila evakuirali bračni par s dvoje dece.

U akciji na cesti od sela Jezera prema Sokobanji sudjelovala su četiri vatrogasca-spasioca, koji su obitelj smjestili u čamac, vukli ga kilometar i pol do vatrogasnog vozila, a zatim ih sigurno prevezli do Sokobanje.

Hrvatska: Mladići zatočeni na Biokovu

Šestorica makarskih mladića koji su u subotu ujutro krenuli na Biokovo i – zbog najavljenog nevremena – ondje odlučili ostati preko noći dobro su, nisu ugroženi, imaju hrane i dovoljno drva za ogrjev te će do sutra ostati u Planinarskom domu Vošcu, koji je okovan ledom i zameten snijegom.

Kako se doznaje od tajnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) – postaje u Makarskoj, Milana Bulatovića, prijepodnevna akcija spašavanja nije uspjela.

Naime, petorica članova makarskoga HGSS-a, koji su u osam sati krenuli iz Makarske do Makra, a zatim planinskim putem do prijevoja Štrbina na Biokovu, zbog snježnih nanosa i leda te olujnog vjetra, nisu se probili do Planinarskog doma Vošca, prenosi Hina.

Novi pokušaj spašavanja u utorak

Nakon više od tri sata hoda, iako vrlo dobro opremljeni opremom za hodanje i spašavanje, bili su prisiljeni odustati ispod samog prijevoja Štrbina, gdje se temperatura spustila desetak Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

Četvorica članova HGSS-a, dodao je Bulatović, terenskim će vozilom krenuti na Biokovo planinskom cestom kako bi utvrdili kakvo je stanje na cesti i mogućnost da se do mladića na Vošcu stigne u utorak, hodajući i na skijama.

Druga skupina od petorice pripadnika HGSS-a krenut će ponovno od Makra uskom planinskom stazom prema prijevoju i Vošcu kako bi zajedno završili akciju spašavanja.

Posljednjih dana obilan je snijeg praćen temperaturama ispod ništice stvorio brojne probleme u zemljama regije.

Izvor: Agencije


Povezane

Snježna mećava i niske temperature pogodile su Veliku Britaniju, dijelove Švicarske i Njemačke. U nekim dijelovima Škotske i Velsa snijeg je prouzročio ozbiljne probleme u prometu. I na području više zemalja naše regije meteorološke službe za sljedeće dane, počevši od noćas, najavljuju velike količine snijega, iznimno niske temperature, a u određenim područjima i orkanske vjetrove. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO