Snijeg pravi probleme u regiji


Izvor: Anadolija

Veći dio Makedonije osvanuo je pod snježnim pokrivačem, a oluja i vjetar uzrokovali su mnoge probleme u toj zemlji.

Zbog snježnih padavina i jakog vjetra, dalekovodi Ohrid i Struga u Makedoniji bili su oštećeni, a gradovi na jugozapadu zemlje ostali su bez struje.

Napajanje električnom energijom u tim gradovima ponovno je uspostavljeno u kasnim jutarnjim satima, dok neka okolna sela i dalje nemaju struju, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ekipe kompanije Mepso, koja održava dalekovode su na terenu i popravljaju kvarove.

Snježni nanosi najviši su u Mavrovu (69 cm), Pozaranu (51cm) i Kruševu (45cm).

Nacionalni hidrometeorološki savez Makedonije javio je da će padavine slabiti tokom dana, a temperatura varirati između -2 i 3 stepena Celzijusa.

Magistralni put između Ohrida i Kruševa sinoć je bio zatvoren za saobraćaj svih vozila, a gotovo 100 automobila je zbog okretanja teretnog vozila satima  bilo zarobljeno na cesti.

Trenutno nema zarobljenih vozila na putevima, a na putu Kičevo-Ohrid, radi se na odstranjivanju nekoliko tovarnih vozila koja su otežala odvijanje saobraćaja.

Zbog mećave odgođeno je i nekoliko letova sa skopskog aerodroma Aleksandar Veliki.

Hladni talas

U višim predjelima Makedonije snježni pokrivač je dosegao visinu od jednog metra, dok je u glavnom gradu Skoplju, debljina snježnog pokrivača oko 30 centimetara.

Niske temperature će se zadržati nekoliko dana, zbog hladnog talasa koji dolazi sa sjevera, prenosi makedonska agencija MIA. Minimalne temperature će ići do -16 sepeni.

Zbog intenzivnih padavina, Vlada Makedonije je u nedjelju navečer održala vanredni sastanak kriznog štaba, kojeg je vodio premijer Nikola Gruevski.

U većem dijelu regije, posebno u planinskim područjima, temperature su se spustile ispod nule, a tako će biti i narednih dana, prognoziraju meteorolozi. Temperature ispod nule bit će i u novogodišnjoj noći.

Jutros je, ipak, najhladnije bilo na bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini Bjelašnici gdje je zabilježena temperatura od minus 18 stepeni Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini je oblačno sa snijegom u višim predjelima Bosne. U istočnim područjima padavine su obilnije. Dok je najniža temperatura izmjerena na Bjelašnici, najviša je u Stocu, u Hercegovini, dva stepena.

U Sarajevu jutros je izmjereno minus sedam, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH). Naglašavaju kako se u novogodišnjoj noći u glavnom gradu BiH očekuje temperatura i do  minus 20 stepeni Celzijusa.

U Makarskoj bura 160 km/h

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske navodi da se danas u ovoj zemlji očekuje djelomično razvedravanje sa zapada, a potom će na Jadranu biti pretežno sunčano, ali i vjetrovito.

Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj.

Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja.

Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat.

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s prometnica.

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć.

Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac.

Prema informaciji sekretara makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.

Najviša dnevna temperatura zraka će biti od minus sedam do minus dva, a na Jadranu od jedan do šest stepeni Celzijusa. Jutros je najniža temperatura zabilježena na Zavižanu minus 16, a najviša u Dubrovniku i Komiži četiri stepena Celzijusa.

U Srbiji, najniža temperatura zabilježena je na Kopaoniku, minus 12 stepeni, a najviša u Negotinu nula stepeni, navodi Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

U Beogradu jutros je temperatura iznosila minus dva stepena Celzijusa.

 Na Kosovu je tokom noći padao snijeg i temperatura se kretala između minus 10 i minus osam stepeni Celzijusa, dok će se dnevna kretati od minus četiri do minus jedan stepen Celzijusa, prenosi Anadolija.

Hidrometeorloški institut Kosova je najavio da će tokom cijelog januara temperature biti ispod nule.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 75 saobraćajnih nesreća u kojima je 12 osoba povređeno.

Iz Policije Kosova je saopšteno da su regionalni i gradski putevi prohodni, ali da snijeg otežava saobraćaj na pojedinim putevima. Policija apeluje na vozače da koriste lance na onim putevima gdje ima puno snijega i leda.

Izvor: Al Jazeera i agencije