Završen pretres redakcije bh. portala

Pripadnici policije više od sedam sati vršili su pretres redakcije portala Klix.ba u Sarajevu, koji je nedavno objavio snimak u kojem se navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, a brojni mediji i institucije taj čin nazvali su napadom na novinarstvo. 

Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policija MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika MUP-a RS izvršili su pretres prostorija Klix.ba, zbog, kako je navedeno, postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja ili tonskog snimanja.

Glavni i odgovorni urednik Klixa Jasmin Hadžiahmetović naglasio je da se ovakvi postupci ne smiju dešavati u BiH te da je besmisleno prijetiti novinarima, tužbama i zatvorskim kaznama.

“Odnesen je kancelarijski materijal koji nema nikakve veze sa onim što je predmet istrage. Oduzeli su nam telefone na kojima se nalaze privatne stvari koje nemaju nikakve veze sa predmetom istrage”, pojasnio je Hadžiahmetović te dodao da19 računara nakon pretresa više nije u funkciji.

Kako je naglasio, Klix.ba od sutra ide ispočetka i nastavit će raditi svoj posao korektno i pošteno: “Ne treba se predavati, već sutra nastavljamo sa radom kao i do sada”.

Na snimku, koji je nedavno objavio bh. portal, se čuje ženski glas, koji navodno pripada premijerki RS-a Željki Cvijanović, kako najavljuje kupovinu poslanika u svrhu formiranja skupštinske većine u tom bh. entitetu.

Na snimku, ženski glas govori: “Zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju, da imamo drugu dvojicu”.

‘Policijska država’

“Od trenutka kad su upali u prostorije portala Klix.ba zabranjeno nam je da objavljujemo bilo kakav sadržaj, da bi nakon nekoliko sati dozvolili odlazak svih uposlenika iz redakcijskih prostorija, osim novinarki Editi Gorinjac, direktorima Dariju i Mariju Šimić, te glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću”, navali su ranije sa ovog portala. 

U zgradi su bile ekipe tridesetak medija, kojima policija nije dopuštala ulazak u prostorije.

”Unutra su zadržani urednici i nekoliko novinara, koji ne mogu komunicirati s javnošću i drugim novinarima”, javio je ranije iz Sarajeva reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, kazala je za Al Jazeeru da se policijski upad u prostorije Klixa može nazvati terorističkim aktom.

Predsjednica Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine Ljiljana Zurovac rekla je da je ovo nečuven postupak policije prema novinarima.

Navodi da policija nema pravo gušiti slobodu medija, upadati u redakcije i kršiti novinarska i ljudska prava, bez obzira koji je razlog pretresa, jer novinari imaju pravo štititi svoj izvor.

Zurovac kaže da je ovo akt koji odgovara “policijskoj državi”.

Policija: Snimak je montiran

Al Jazeera je ranije javila kako je vlast RS-a tvrdila da je snimak montiran, a policija se isključivo bavi time kako je snimak dospio u medije.

Nakon objave snimka, Uprava kriminalističke policije MUP RS-a podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U saopćenju iz MUP-a RS tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen “montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba – sagovornika”.

Istragu o ovom slučaju u RS-u je preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije