Snijeg stigao u regiju

Iako ne obilan, snijeg je usporio i omeo promet (AFP)

Snijeg, susnježica, kiša i orkanska bura ometaju jutros promet u dijelovima Hrvatske. Snijeg je pao u Gorskom kotaru i Lici, dok je susnježice bilo u Slavonskoj posavini.

Zbog orkanske bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most zatvoreni su za sav promet.

Samo za osobna vozila otvorena je DC8 Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Na dionici autoceste A6 od Kikovice do tunela Tuhobić vozi se usporeno zbog bočnih udara vjetra, a magla smanjuje vidljivost između čvorova Vrbovsko i Bosiljevo, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Kako je za Al Jazeeru rekla dežurna prognostičarka Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda, Ankica Stojanović, snijeg u Hrvatskoj više ne pada, u tijeku je razvedravanje, a bura duž jadranske obale će slabjeti tijekom dana.

Pogoršanje vremena tek slijedi

No, kako kaže Stojanović, ovaj je frontalni poremećaj bio samo ‘uvertira’ u značajnije pogoršanje vremena za vikend.

“U noći sa subote na nedjelju u unutrašnjosti zemlje očekujemo dosta snijega, od 10 do 20 centimetara u nekim dijelovima zemlje, a bura bi oborine mogla nositi i na obalu”, kaže Stojanović.

Također, očekuju se i mnogo niže temperature od ‘proljetnih’ božićnih. U ponedjeljak u unutrašnjosti se ne očekuje da bi se temperatura mogla popeti iznad nule. 

U Bosni i Hercegovini jutros se promet odvija otežano i usporeno. Snijeg slabog do umjerenog intenziteta pada u središnjoj i istočnoj Bosni, a u višim planinskim predjelima zadržava se na prometnicama. 

Snijeg u BiH i Srbiji

Zbog niskih jutarnjih temperatura i u nižim područjima upozorava se na poledicu na cestama, prenosi Fena.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode uvjetima i stanju na cestama i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Snijeg umjerenog intenziteta trenutačno pada i u dijelovima Srbije – na Zlatiboru, u Sjenici i na Kopaoniku, dok u Smederevskoj Palanci i Požegi pada susnježica.

Bijeli pokrivač je na Crnom Vrhu visok šest centimetara. Najhladnije je na Kopaoniku, gdje je u sedam sati izmerena temperatura od -4 stupnja, i na Crnom Vrhu, gdje je temperatura bila tek stupanj viša, javlja Tanjug.

Najviše temperature su u Negotinu, gde je izmereno šest stupnjeva, i u Somboru, gdje je temperatura zraka iznosila jutros pet stupnjeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije