Nezanimljiva predsjednička kampanja u Hrvatskoj

Kampanja za predsjedničke izbore u Hrvatskoj završava u ponoć, kada počinje predizborna tišina. U trci za predsjednika Hrvatske su četiri kandidata.

Aktuelni predsjednik, kandidat kojeg podržava vladajuća Socijaldemokratska partija Hrvatske, prije pobjede na izborima 2009. radio je kao univerzitetski profesor i pravnik.

Ivo Josipović doktor je pravnih nauka i diplomirani kompozitor. Učestvovao je u pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, kao jedan od pravnih zastupnika Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kandidatkinja najveće opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice, kako bi pokušala da postane prva žena na čelu države, zamrznula je mjesto pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

Kolinda Grabar-Kitarović je magistrica međunarodnih odnosa. Ranije je obavljala funkciju ambasadorice u Sjedinjenim Američkim Državama, te ministrice vanjskih poslova i evropskih integracija u vladi Ive Sanadera.

Milan Kujundžić, kandidat stranaka okupljenih u Savez za Hrvatsku, ljekar je, internista, i bivši dugogodišnji šef zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava.

U Vladi Ive Sanadera, četiri mjeseca bio je pomoćnik ministra zdravstva. Ove godine kandidirao se i za mjesto poslanika u Evropskom parlamentu, ali nije prošao.

Ivan Vilbor Sinčić, 25-godišnji apsolvent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, kandidat je Građanske inicijative “Živi zid”, koja je prerasla u političku stranku, a bori se protiv ovrha i deložacija.

Najmlađi je ikad kandidat za predsjednika Hrvatske.

Uz vođenje države, planira da završi studije. Dugogodišnji je aktivista za prava građana u slučaju pljenidbi, pet puta je uhapšen zbog toga, a bavi se i organskom poljoprivredom.

Kampanja nije dominirala medijima

Kako je prošla kampanja za predsjednika Hrvatske, provjerila je novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Mnogo su razgovarali s biračima, pomalo pjevali i dosta se molili. No, kampanja je ipak, smatra stručnjak za odnose sa javnošću Darijo Čerepinko, bila nezanimljiva.

“Kampanja ne dominira u svakodnevnom životu, ne dominira medijima, što znači da je puno blaža nego što bi trebalo biti”, ocijenio je Čerepinko.

Aktualni predsjednik izbjegavao je ekonomske teme i ostao blag prema Vladi. Pokušao je nametnuti svoju temu kampanje. Josipović je rekao: “Ustavne promjene trebaju omogućiti da Hrvatska ima bolje političare.”

“Ustavne promjene su prekompleksne za obične birače da ih shvate, tako da zapravo od strane predsjednika izostaje taj element ključnih poruka koje bi oblikovale kampanju”, kazao je Čerepinko.

Njegova najveća konkurentica također se manje bavila ekonomijom, a više ideologijom.

“Vratit ću i zaštititi dignitet hrvatskih branitelja i Domovinskoga rata”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Njihova negativna kampanja prema predsjedniku Josipoviću je izuzetno ideološki obojena, a ljude zanima ekonomija”, dodao je Čerepinko.

Zato je o njoj pričao Ivan Vilibor Sinčić.

Rijetki incidenti

Osim majica dijelio je i obećanja o boljem i pravednijem sustavu.

“Mogao bi računati na razočarane birače ljevice da mu je poruka malo više socijaldemokratska, a malo manje u sferi teorija zavjere”, dodao je stručnjak za odnose za javnost.

Najglasniji među kandidatima, Milan Kujundžić, pobrinuo se za rijetke incidente. Počelo je kad je aktualnog predsjednika nazvao malim mišem, završilo s optužbama o tome koliko je najmlađi kandidat studirao.

“Njegov obračun s protukandidatima je na osobnoj razini koji je prešao granicu dobrog ukusa i to je nedopustivo i neprimjereno za čovjeka njegovog obrazovanja i statusa”, ocijenio je Čerepinko.

Kome će se status nakon ovih izbora promijeniti znat će se uskoro. Prema svim istraživanjima, izvjestan je drugi krug.

Izvor: Al Jazeera