Na Kosovu uhapšen osumnjičeni za terorizam

Policija je unaprijed znala da muškarac planira dići u zrak prištinsku katedralu (EPA)

Kosovska policija uhapsila je državljanina Srbije za koga sumnjaju da je planirao teroristički napad, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Vozilo sa beogradskim tablicama zaustavljeno je u naselju Dragodan u Prištini. Kosovska policija tvrdi da je u automobilu pronašla 13 kilograma eksploziva.

Policija nije saopštila identitet uhapšenog osim da su mu lična dokumenta izdata u Raškoj.

Kosovska policija je navodno unaprijed znala za plan ovog muškarca da digne u vazduh prištinsku katedralu, ali njegovi motivi i dalje nisu poznati.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni je rekao:“ Policija je imala informacije pa je uspjela da zaustavi vozilo i uhapsi vozača. Sumnjamo na to da je jasan cilj te osobe bio da izvrši teroristički akt“.

“Policija je sinoć oko 21 sat zaustavila vozilo kojim je upravljao Srbin, u vozilu je pronađeno oko 13 kilograma materijala za izradu eksploziva, uhapšen je vozač Srbin, S.G. iz Srbije (1968). Ne možemo da govorimo o detaljima, ali otkrit ćemo njegovu biografiju u potpunosti. U našem je interesu da se ovo istraži do kraja”, rekao je Hyseni, prenosi Tanjug.

Pokrenuta istraga

Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv osobe koja je upravljala autom u kome je pronađen eksplozivni materijal.

Dežurni tužilac sinoć je naredio zadržavanje Sosumnjičenog zbog sumnje da je počinio krivično djelo “priprema terorističkog djela ili krivično djelo protiv ustavnog poretka Kosova na osnovu člana 144 Krivičnog zakona Kosova”.

Saopšteno je da je slučaj u početnoj fazi istrage i da će tužilac zatražiti od suda pritvor za osumnjičenog.

U međuvremenu predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se sa premijerom Kosova Isom Mustafom, direktorom policije Kosova Shpendom Maxhunijem i direktorom Obavještajne agencije Kosova Bashkimom Smakajem kako bi razmotrila sigurnosnu situaciju nakon hapšenja osumnjičenog.

Jahjaga se zahvalila policiji na “profesionalno obavljenom poslu sprečavanja terorističkog djela i zaštiti nacionalne sigurnosti Kosova i njegovih građana”, saopšteno je iz njenog kabineta.

“Zatražila sam od sigurnosnih mehanizama da povećaju ukupnu sigurnost na Kosovu i apelujem na građane da sarađuju sa organima reda koji istražuju ovaj incident”, saopštila je Jahjaga.

Ona je pozvala “države u regionu da sarađuju na rasvjetljavanju svih okolnosti i pomognu da se svi počinioci izvedu pred lice pravde”, dodavši da će “institucije raditi da Kosovo ne postane centar i cilj terorističkih aktivnosti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije