Kolubara opet u punom kapacitetu

Ponovno je pokrenuta proizvodnja na površinskom kopu uglja Tamnava u centralnoj Srbiji. U kopove se u maju ove godine izlila rijeka Kolubara, zbog čega je prekinuta eksploatacija rude.

Od uglja iz tog rudnika proizvodi se 52 posto struje u Srbiji. Iz Vlade poručuju da je energetski sistem u zemlji stabilan, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Glodari koji su mjesecima bili pod vodom ponovo vade ugalj. Deset hiljada tona dnevno odlazi ka termoelektrani Obrenovac. Uz postojeće rezerve, to je dovoljno za proizvodnju struje tokom zime.

Predsjednik sindikata RB Kolubara Miodrag Ranković je kazao: “To znači sigurnost i sigurno manji uvoz struje. Znajući u kakvom je zemlja Srbija novčanom stanju, ovo je velika sigurnost za naše građane, ono što mi garantujemo iz Kolubare jeste da ćemo imati 85 odsto uglja koje smo mi davali do sada”.

Sedam mjeseci u tri smjene na vodenim pumpama radili su zaposleni u Kolubari. Kažu kako je prvobitno bilo planirano da pokrenu proizvodnju u aprilu naredne godine. Međutim, lijepo vreme omogućilo je da eksploatacija krene ranije.

“Ovde je skinut nivo vode za 25 metara iznad naše pozicije gde mi stojimo, pa 25 metara gore u vis je bila voda. Mi očekujemo da će ovo kompletno biti gotovo za 40 – 50 dana”, rekao je Milivije Janković, tehnički direktor kopova.

Kupovina struje

Srbija je zbog nedostatka energenata tokom ljeta morala da kupuje struju. Za te namjene utrošeno je gotovo 300 miliona eura.

“Tokom majskih poplava, reka Kolubara se izlila u kopove Tamnave i napravila drugo po veličini veštačko jezero u Srbiji. Tada je potopljeno devet bagera. Sada ih je šest osposobljeno za rad”, javlja Kostić.

Iz države, poruka da je ugalj crno zlato Srbije i da će kvota proizvodnje rude biti postignuta do maja naredne godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio: “Možemo u potpunosti i posle najteže elementarne nepogode u istoriji Srbije da kažemo da nećemo imati problema sa snabdevanjem električnom energijom. Kao što znate, struja u toku zime sasvm sigurno neće poskupeti i nikakvih restrikcija neće biti”.

Kolubara je najveći rudnik uglja u zemlji. Podijeljen je u četiri kopa iz kojih se dobija ruda za proizvodnju više od polovine električne energije u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera