Hiljade makedonskih studenata ponovno na ulicama

Nekoliko hiljada studenata izašlo je na proteste ispred zgrade Vlade Makedonije.

Studenti treći put javno iskazuju svoje nezadovoljstvo najavljenim uvođenjem polaganja državnog ispita. Reformom je predviđeno da se dva puta u toku školovanja provjerava znanje.

Studenti imaju pravo više puta polagati državni ispit.

Međutim, smatraju da je državni ispit nepotreban, te da se njegovim uvođenjem krši Ustav i narušava autonomija univerziteta. 

Slušati studente

Poslije kratke debate, bez prisustva studenata, Vlada je poslala izmijenjeni zakon o visokom obrazovanju na raspravu u Sobranje.

Studentima su se pridružili i profesori, te građani koji ih podržavaju, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Vlada je gluha na njihove zahteve, ona je ekspresnim putem poslala zakon za visoko obrazovanje na usvajanje. Očekuje se da početkom 2015. godine zakon bude i usvojen”, kazala je ona.

Dodala je i da je premijer Makedonije, Nikola Gruevski izjavio da ne razumije zašto studenti protestuju, jer će ovaj zakon važiti samo za buduće generacije.

Studenti su, kako javlja Smilevska, izašli u znak solidarnosti sa svojim budućim kolegama.

Studentica Pravnog fakulteta, Sofija, kaže da Vlada treba više slušati studente koji su nezadovoljni.

Kaže da je izašla na proteste “zbog loših reformi koje provodi Vlada. Mislimo da je vrijeme da prestanu ove reforme, da čuju nas studente i ove građane koji očigledno nisu zadovoljni onim što u posljednje vrijeme usvaja Vlada”, kazala je ona.

Student Mašinskog fakulteta, Nino, također je nezadovoljan.

“Šutnja nije naš slobodni govor. To je najvažnije. Trebaju nas čuti, jednom zauvijek”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera