Zakon o nestalim bebama 10 godina nakon istrage

Vlada Srbije obećala je roditeljima koji sumnjaju da su njihova djeca oteta poslije rođenja, da će u roku pet mjeseci donijeti specijalni zakon koji bi trebalo da otkrije sudbinu nestale djece. 
 
Zakon je najavljen godinu nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je naloženo da se ispitaju nerasvijetljeni slučajevi nestanka beba u porodilištima. 
 
Pojedini roditelji ne vjeruju da će specijalni zakon (lex specialis) išta promijeniti, jer kako tvrde, u porodilištima u Srbiji i dalje ima sumnjivih slučajeva smrti novorođenčadi, javlja reporter Al Jazeere  Marko Subotić.
 
U porodilištima se decenijama priča o  slučajevima nestalih beba, ali do sada nijedan nije sudski dokazan.
 
Istraga zatražena 2005.
 
”Svi su slučajevi identični, sa možda nekim nijansama, ali decu nismo videli, nismo identifikovali. Nismo našu decu sahranili i od države smo tražili leš – upravo je leš dokaz da naše dece nema”, kaže Mirjana Novak, majka nestale bebe.
 
Potvrdu da je bilo sumnjivih radnji u porodilištima, roditelji su dobili 2005. godine, kada je Anketni odbor Skupštine Srbije zatražio istragu. 
 
Moralo je da prođe skoro 10 godina da bi roditeljima koji sumnjaju da su im otete bebe bilo obećano da će usvajanjem specijalnog zakona ovi slučajevi biti riješeni. 
 
Ipak, u Ministarstvu pravde još ne znaju kako će taj zakon izgledati.
 
”Prvi smo u svetu koji treba da donesu takav neki zakon. Je li možemo na nekog da se ugledamo? Ne možemo ni na koga da se ugledamo jer niko nije donosio takav zakon. Ovaj zakon treba da dovede najmanje do istine – a šta će u tom zakonu stajati, kakvi će biti mehanizmi – nemojmo da pričamo o nečemu što još ne postoji”, rekao je ministar pravde Nikola Selaković.
 
Evropski sud za ljudska prava naložio je prošle godine Srbiji da usvoji mehanizme za ispitivanje nerasvijetljenih slučajeva nestanaka beba u porodilištima. 
 
Neki od njih bili bi ukidanje zastarjelosti ovakvih slučajeva i provođenje istraga.
 
”Krađe beba u budućnosti neće biti onog trenutka kada rešimo šta je bilo s prošlošću. Onog trenutka kada resšmo gde su naša deca i u kojem obliku. To je znak da dalje neće biti krađe beba”, kaže Nikola Šegrt, predstavnik beogradske grupe roditelja.
 
U udruženjima roditelja tvrde da je hiljade djece iznijeto iz porodilišta i prodato nepoznatim ljudima uz obrazloženje roditeljima da su im djeca preminula. Toga, tvrde u Ministarstvu zdravlja, više nema
 
”Uvedene su mere – duple, troduple kontrole da se ovo ne desi. Strogo se insistira na posšovanju nekih pravila, koja su teška. Da vidite svoje mrtvo dete, da učestvujete u sahranjivanju. Uvodi se video nadzor”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 
 
Roditelji: Nestali deseci hiljada beba
 
Pojedinim roditeljima, uvjeravanja iz Ministarstva zdravlja, ipak, nisu dovoljna. 
 
U udruženju roditelja nestalih beba kažu da im se povremeno javljaju ljudi koji vjeruju da su na taj način ostali bez novorođenčeta. 
 
Razlog za to je, kako tvrde, haos koji vlada u zdravstvenim ustanovama. Zakon, po njihovom mišljenju nije potreban, već samo primjena postojećih pravilnika.

Predsjednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Vladimir Čičarević, rekao je za Al Jazeeru da je u posljednjih 40 godina u Srbiji nestalo više od 10.000 beba, te da se, zbog nekih saznanja, vjeruje da je broj nestalih beba mnogo veći, čak i više od 100.000.

“Svakog dana dobijemo nove prijave roditelja koje sumnjaju da im je novorođenče nestalo, odnosno sumnjaju u smrt svog novorođenčeta”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera