Srbija: Godinu obilježili napadi na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavila je godišnji izvještaj u kojem se ističe da su 22 napada na novinare, od kojih 12 fizičkih nasrtaja, kao i sužavanje prostora za kritički dijalog na medijskoj sceni, generalna karakteristika medijske slike Srbije u 2014. godini. 

Fizički napadi, poput onog na urednika agencije Fonet Davora Pašalića, ili verbalni, kao što je objavljivanje liste “izdajnika srpstva” koja se pojavila na internetskoj stranici jedne desničarske organizacije, dio su onoga što su novinari doživjeli tokom ove godine.

Na pomenutoj listi, zbog koje je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo istragu, našao se i novinar Miša Brkić.

“Dakle, tih sertifikovanih Srba se mnogo nagomilalo u poslednje vreme i kad pogledate ko su te organizacije i ti ljudi, to su uglavnom ljudi bez profesionalne karijere i bez društvene vrednosti”, ističe Brkić.

Sistem ranog upozoravanja

O ishodu istrage nadležnog tužilaštva, kaže Brkić, niko ga nije obavijestio, što je čest slučaj kada su istražni postupci o napadima na novinare u pitanju.

To je bio i jedan od ključnih razloga zbog kojeg je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo tzv. Sistem ranog upozoravanja.

“Upravo NUNS počeo je ove godine i naredne godine sa jednim novim sistemom gde ćemo se direktno obraćati nadležnim organima u svakom pojedinačnom slučaju i pratiti tok celog postupka, od početka do kraja, upozoravati javnost na one slučajeve u kojima nisu preduzete adekvatne mere i mi mislimo da je to jedini način da se zaštite novinari jer njihova jedina odbrana je zapravo javnost”, naglasio je Vukašin Obradović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Mi smo generalno još jedno netolerantno društvo, dakle društvo koje je bolesno i neizgrađeno i mediji i novinari se sa svih strana doživljavaju vrlo često kao neprijatelji ili neko koga treba ćušnuti na ovaj ili onaj način, pesnicom ili kundakom, svejedno”, ističe novinar Miša Brkić.

Nekažnjeni napadi

Novinarima u Srbiji, na ruku ne ide ni zakonska regulativa.

“U krivičnom zakoniku naime postoji samo jedna odredba koja novinare posebno štiti – to je ugrožavanje bezbednosti . Krivični zakonik takođe ne predviđa oštrije kazne čak i za lica koja novinaru nanesu tešku telesnu povredu”, izvještava Anne Marie Ćurčić, reporterka Al Jazeere.

Tu nije i kraj problema, kaže advokatica Kruna Savović.

“Teško je da se utvrdi zaista da takve reči poput ‘zapamtićeš ti mene’, ili bilo kakva pretnja, u kakvom kontekstu i da li, tako da često se dešava da ne možemo da dokažemo to krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a onda ne možemo da nađemo nijedno drugo krivično delo koji će novinaru dati posebnu zaštitu i u tom smislu ja vidim kao hendikep tu stvar”, ističe Savović.

O hendikepima koji prate pravosuđe i nadležne institucije, najbolje govori podatak da od 12 fizičkih napada na novinare, nijedno nije dobilo sudski epilog.

Uključujući ni onaj najdrastičniji – slučaj Davora Pašalića čiji napadači, uprkos obećanjima i nadležnog šefa policije, još nisu pronađeni.

Izvor: Al Jazeera