Klaunovi doktori donose radost djeci

U svijetu od 1986, a u Hrvatskoj posljednje četiri godine, klaunovi doktori donose radost djeci koja vrijeme provode u bolnicama.

Njihovu je važnost prepoznala i Evropa, pa bi ono što oni rade trebalo postati pravo zanimanje.

Osim u Hrvatskoj i još desetak zemalja u kojima djeluju, počeli su raditi i u susjednim zemljama, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Veselje i zabava

 „Da neobično mi je to, prvi put vidim da doktori ulaze u bolnicu koji zapravo imaju crvene noseve”, rekao je pacijent Marko.

A kada oni dođu, nosevi se zacrvene svima.

 „Svaki put nešto drugo rade, uvijek me razvesele i zabave”, tvrdi Roko.

Klaunovi doktori profesionalni su zabavljači, koji uz svoje redovne poslove unose smijeh u bolnice.

Moraju proći posebnu edukaciju, na kojoj klešu umjetnička znanja, ali i ona iz područja medicine, psihologije, komunikacije.

 „Učinila mi se to kao jedna prekrasna misija – donositi osmijeh u bolnice, a i sama sam mama, imam dijete i proživjeli smo neke trenutke bivanja u bolnici i pomislila sam – joj, to bi bilo nešto prekrasno”, kazala je klaun doktorirca Irena Kolar Vudrag.

Prekrasno i istovremeno teško, jer djecu u bolničkim krevetima nije lako gledati.

Neki od odjela na koje odlaze su i oni s mališanima koji boluju od malignih bolesti.

 „To kolikogod pokušavali, uvijek nosiš sa sobom dalje, ali dobro je što unutar organizacije imamo jednom mjesečno razgovore sa psihologom”, rekao je klaun doktor Matija Kezele.

Nedostatak novca

Trud i rad crvenih noseva posebno cijene roditelji malih pacijenata.

Lea je u bolnici već neko vrijeme, a na sreću, za koji dan trebala bi kući.

 „Treba im to , stvarno im treba jer 24 sata monotonija je i sve ostalo… vađenje krvi, lijekovi, infuzije, treba im malo smijeha i da ih oraspolože”, rekao je Lein tata.

Zbog nedostatka novca, broj posjeta bolnicama u ovoj su godini sa svake sedmice prorijedili na dva puta mjesečno.

Zato se svaka njihova vizita jako cijeni.

 „Mi smo bolnica koja svakako njeguje humani pristup u kojem se kroz taj odnos prema djetetu favorizira osmjeh djeteta u bolnici. Definitivno ima blagodatan učinak na čovjeka, na dijete, na poboljšanje odnosno na proces ozdravljenja”, istakla je doktorica Mirjana Turkalj.

Kako oni pomažu djeci, tako njima finansijski pomažu donacije institucija i firmi.

 Ipak, najvećim dijelom to su donacije građana, a od tuda dolazi 80 posto njihovih sredstava.

„Kontinuirano radimo na informiranju da smo tu, i da trebamo pomoć, obraćamo se svakom pojedinačno, tako da šaljemo poštu sa uplatnicom, pismom molbom za suradnju za pomoć”, zaključio je umjetnički direktor Zoran Vukić.

“Financijska pomoć iduće godine stiže i iz Europske unije. Broj klaunova doktora bi sa 10 tako mogao porasti, na radost onih zbog kojih su i nastali“, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera