Bačka Palanka primjer uspješnosti

Prema klasifikaciji Vlade Srbije, najuspješnija opština po razvijenosti u Srbiji je Bačka Palanka.

Prosječne zarade u toj opštini su nešto iznad republičkog prosjeka, a po parametrima razvijenosti, Bačka Palanka je bolja čak i od Beograda.    

Sa proizvodnih traka kompanije Nektar dnevno siđe desetine hiljada litara sokova, a ta kompanija, osim evropskog, sada pokušava da osvoji nova tržišta.

Privreda i investitori

“Nektar je lider u regiji, cilj nam je ostati lider ali i proširiti poslovanje na druga tržišta, daleka tržišta, kao što su zemlje Bliskog istoka, Severne i Južne Afrike, Kine“, tvrdi generalni direktor kompanije Nektar, Čedo Praška.

Osim Nektara, za dobar imidž Bačke Palanke zaslužni su između ostalih i Carlsberg i Tarkett, koji su takođe odabrali ovo mjesto za svoje poslovanje.

U opštini kažu da se oni trude, kao i njihovi prethodnici, da Bačku Palanku približe privredi i investitorima.

“Bačka Palanka, a i mi u upravi, nismo nikada čekali tog investitora da dođe, nego smo išli ka investitorima, dosta planova uradili, detaljnih regulacija i ostalih planova… Jednom reči, ako imate cilj, brzo dolazite i do tog cilja“, kazao je predsjednik opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac.

U opštini ističu da su mamac za investitore jednostavna procedura za registrovanje preduzeća, za gradnju, kao i efikasna administracija, uz povoljan geografski položaj.

Ovi razlozi bili su presudni za vlasnike fabrike mineralnih đubriva Fertil da 2006. godine tamo otvore fabriku.

“Mi smo praktično u poslednjih osam godina ovde proizveli preko 500.000 tona mineralnih đubriva, takođe distribuirali preko 300.000 tona azotnih đubriva i upravo nam je taj geografski položaj omogućio da na jedan način obezbedimo racionalno poslovanje“, rekao je generalni direktor Fertila, Igor Radoš.

Zajednička turistička ponuda

Osim velikih firmi koje svojom proizvodnjom doprinose napretku opštine, u Bačkoj palanci posluje i više od hiljadu preduzetnika.

Opština Bačka Palanka ima oko 60.000 stanovnika, međutim, uprkos brojnim uspješnim firmama koje posluju u ovom mjestu, u Bačkoj Palanci i dalje ima gotovo 6.000 nezaposlenih.

U opštini kažu, da je posao u protekloj godini našlo 1.200 ljudi, ipak, u Poslovnom klubu ističu da je to dio napretka vezan za prošlost.

“Ono što su eventualni problemi koje mi uočavamo, to je da nema novih investicija poslednjih nekoliko godina. Mi vapimo za tim novim investitorima, ovi koji rade, oni rade zaista dobro svoj posao, naša želja bi bila da ih ima još više, pre svega u primarnoj proizvodnji, tako da se trudimo kako da Bačku Palanku predstavimo u nekom novom svetlu, pre svega u turizmu“, zaključio je Aleksandar Borković iz Poslovnog kluba.

“Povezivanje sa Ilokom i Vukovarom u Hrvatskoj  i formiranje zajedničke turističke ponude sa gradovima Južnobačkog okruga, u poslovnom klubu vide kao način da Bačka Palanka i u budućnosti zadrži mesto prve opštine u Srbiji“, javio je Al Jazeerin reporter  Dušan Hadži Nikolić.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO