Mediji: Greške pilota u slučaju Trajkovski

Avion koji je prevozio Trajkovskog je bio neispravan, prenose mediji navode istražne komisije (Anadolija)

Avionska nesreća u kojoj je 2004. u blizini Mostara poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski prouzročena je greškama pilota, lošim održavanjem letjelice i propustima tehničke naravi, sadržaj je izvještaja koji je sačinila posebna istražna komisija, a u koji je uvid imala Federalna televizija.

Objavljeni su dijelovi izvještaja komisije uspostavljene na zahtjev makedonskih vlasti kako bi se ispitale tvrdnje o navodnom atentatu na Trajkovskog i propustima u prvoj istrazi neposredno nakon nesreće, na čijem je čelu bio bosanskohercegovački avionski stručnjak i bivši pilot Omer Kulić.

Prema navodima izvještaja komisije, sačinjenog nakon gotovo dvogodišnjeg rada, letjelica tipa Kingair koja je prevozila Trajkovskog i još osam osoba, uključujući dvojicu pilota, bila je loše održavana i u vrijeme kada se srušila nije bila u ispravnom stanju, prenosi FTV.

Direktni uzrok nesreće bilo je spuštanje aviona ispod minimalnog propisanog nivoa, a na to su utjecali propusti posade, navodi se u izvještaju.

Posada koja je upravljala avionom letjelicu je preuzela dvije sedmice prije nesreće i nije bila dovoljno pripremljena i osposobljena za tu zadaću.

Ti se propusti pripisuje makedonskoj upravi za civilnu avijaciju te servisu Vladinih tijela koji je bio zadužen za prevoz zvaničnika.

Isključen automatski pilot

Komisija je također utvrdila kako je automatski pilot aviona u vrijeme nesreće bio isključen, a mogao je spriječiti udarac u planinu koji je izazvao tragediju.

Čak je i tzv. crna kutija u avionu bila neispravna, a posada nije utvrdila procedure nepreciznog prilaza pri lošim vremenskim uvjetima kakvi su tog dana vladali nad Hercegovinom.

Naknadna istraga nije utvrdila nikakvu odgovornost tadašnjih francuskih vojnih kontrolora leta iz sastava SFOR-a koji su upravljali aerodromom u Mostaru.

Prvobitna istraga, koja je provedena neposredno nakon tragedije, najveći dio krivnje prebacila je na pilote, no nakon toga su se pojavile tvrdnje o navodnoj eksploziji u avionu prije nesreće.

Te tvrdnje su bile temeljene na teoriji po kojoj je Trajkovski bio žrtva atentata čiji je cilj bio destabilizacija Makedonije.

FTV prenosi kako u najnovijem izvještaju stoji da nije bilo eksplozije u avionu prije nesreće te da nema tragova koji bi upućivali na diverziju ili terorizam.

Izvještaj je predat Tužilaštvu BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, a očekuje se da će u narednim danima biti predat i makedonskom tužilaštvu, javlja FTV.

Izvor: Agencije