Završeni protesti prosvjetara u Srbiji

Dvoiposatni protest prosvjetnih radnika u Beogradu završen je danas u 14.30 sati šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvjete.

Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvjete Srđanu Verbiću predali svoje zahtjeve. 

Ranije se više od hiljadu prosvetara okupilo na Trgu Nikole Pašića protiv smanjenja plata u javnom sektoru.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, u 12 posto ili 212 škola, nastava je danas djelimično ili potpuno obustavljena, dok sindikati tvrde da je taj broj daleko veći – blizu 700 škola.

Učitelji i nastavnici protive se smanjenju plata, što je Vlada najavila kao jednu od mjera štednje. 

Prosvjetari tvrde da je štrajk za sada jedini način da natjeraju Ministarstvo na dogovor. 

Reporterka Al Jazeere Natalija Lučić kaže da prosvjetari ne odustaju od svojih zahtjeva.

”Traže da se prosveta izuzme od smanjenja plate od 10% što je Vlada najavila kao jedna od mera štednje. Traže i da se uvedu platni razredi – to znači da se izjednače plate u javnom sektoru prema stepenu obrazovanja”, javila je Lučić.

Skraćeni časovi

Predstavnici sindikata su u nekoliko navrata razgovarali sa ministrom prosvjete, ali nisu se dogovorili.

Ministar je ostao pri stavu da plate u prosvjeti moraju da se smanje i da se od toga neće odstupati.

Također, sindikalci su rekli da im je Ministarstvo na posljednjim pregovorima dalo ,,nepristojnu ponudu” i da su napustili pregovore.

Štrajk traje od 17. novembra tako što su časovi skraćeni na 30 minuta.

Sljedeća mjera koju najavljuju je da ne zaključe ocjene i ne završe polugodište do kraja ove godine, kako je nastavnim planom i programom predviđeno.

Jasmina Janković, profesorica u Pravno-birotehničkoj školi u Beogradu kaže da prosvjetni radnici od početka štrajka pokušavaju naći način da iz njega izađu te da se dogovore s vlastima.

”I čim pomislim da smo napravili korak napred, nekako se vratimo tri koraka unazad”, kaže Janković.
 
Branka, profesorica u Srednjoj zanatskoj školi, kaže da voli svoj posao, ali da je ”ovo dan kada svi treba da ustanemo da se negde čuje za nas”.
 
Boban, profesor u Tehno-art srednjoj školi, kaže kako očekuje da će Vlada ispuniti zahtjeve prosvjetara.
”Stanje u prosveti je na jako lošem nivou i materijalno i u svakom drugom pogledu”, smatra Boban.
 
Dragan, zaposlen u Tehničkoj školi u Leskovcu, kaže da su prosvjetari spremni za dogovor.
 
”Kolektivni ugovor je sačinjen, ali neki u Ministartvu to koče i stopiraju”, smatra on.
 
Prosvjetni radnici su protestovali i u Nišu, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.
 
Ministar prijeti sankcijama
 
Ministar prosvjete Srđan Verbić obustavu nastave smatra neodgovornim i nezakonitim potezom sindikata – i prijeti sankcijama.
 
”U ovom slučaju mi moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu. Oni moraju da vode računa da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi. Škola postoji zbog đaka, i to je nešto što svi moramo da imamo u vidu”, rekao je Verbić.
 
Ministar je ranije rekao da nezaključivanje ocjena neće biti tolerisano.

Zaštitnik građana Saša Janković Tanjugu je rekao da ima “izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti”, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu djece.

Prosvjeta je, prema recima zaštitnika građana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posljedice po sadašnjost i budućnost Srbije.

“U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini”, kaže ombudsman.

S druge strane, podsjeća Janković, prosvjeta postoji radi obrazovanja.

“Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci”, istakao je on.

Zakonski minimum

Zaštitnik građana smatra da se mora naći način da se spoje i interesi prosvjetnih radnika, to znači unapređivanje njihovog materijalnog stanja, ali istovremeno da se interes učenika ne dovodi u pitanje.

“Apelujem na državne vlasti, ali i na prosvetne sindikate da oba ova cilja imaju u vidu”, rekao je Janković.

Inače, zakonski propisi u Srbiji ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da “nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole” u trajanju od “30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno”.

Ako nastavnici, odnosno stručni saradnici škole učestvuju u štrajku, a istovremeno ne pružaju minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Izvor: Al Jazeera i agencije