Policija pretresa fabriku ‘Zastava oružje’

U fabrici “Zastava oružja” u Kragujevcu od jutros finansijska i poreska policija provjeravaju rad preduzeća, rekao je novinarima predsjednik sindikalne organizacije Zastava oružja Dragan Ilić.

On je rekao da dolazak finansijske i poreske inspekcije vidi kao jednu vrstu pritiska na sindikat koji se javno oglasio da je protiv promjene menadžmenta u trenutku kada fabrika dobro posluje i ima vrijedne izvozne ugovore.

“Fabrika Zastava oružje starija je od svih Nadzornih odbora i ministara i da su se u njoj promenile mnoge vlade, pa će se promeniti i ova”, kazao je Ilić i dodao da čeka dan kada će doći neko ko će raditi u interesu fabrike i ko će investirati jer fabrika je zlatan rudnik i izvozno je orijentisana.

Dolazak Nadzornog odbora

Radnici fabrike su i dalje u sali Upravne zgrade, kao i u holu, gdje čekaju dolazak Nadzornog odbora, koji treba i zvanično da postavi novoizabranog direktora fabrike “Zastava oružje” penzionisani oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Radnici traže sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem kako bi im saopštio jasan stav o budućnosti fabrike jer novoizabrani direktor, kako tvrdi Ilić, nije ponudio plan i program rukovođenja fabrikom.

Ilić smatra i da promjena menadžmenta u trenutku kada imaju ugovore o izvozu vrijedne 70 miliona dolara može da destabilizuje poslovanje fabrike.

Pripadnici policije od jutros su u fabrici “Zastava oružje” u Kragujevcu, a niko od nadležnih nije želio  da kaže zbog čega je policija tu, izvijestio je Tanjug.

Zaposleni su rekli da su jutros oko šest sati zatekli pripadnike policije na nekoliko ulaza u fabrički krug, kao i ispred Upravne zgrade, a incidenata nije bilo.

Direktor Rade Gromović, koga je u subotu Nadležni odbor razriješio, u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao je da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.

Novoizabrano rukovodstvo

U Samostalnom sindikatu pretpostavljaju da je razlog ulaska policije postavljenje novoizabranog rukovodstva, a u sindikatu “Nezavisnost” pretpostavljaju da je policija tu zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata.

“Jutros smo zatekli veliki broj pripadnika policije u fabrici iz nama nepoznatih razloga”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić i dodao da u tom sindikatu mogu samo da pretpostavljaju da je razlog postavljenje novog direktora, čijem se izboru protive.

Ilić je naveo da Samostalni sindikat smatra da u ovom trenutku fabrici oružja nije potrebna promjena rukovodstva jer bi, kako kaže, mogla da destabilizuje fabriku.

Procedura izbora rukovodstva nije u skladu sa Uredbom vlade o izboru direktora u javnim preduzećima, kojom se definiše da je potrebna stručnost, radno iskustvo i poznavanje stranog jezika, što u slučaju fabrike oružja, kako kažu, nije uzeto u obzir.

Najkvalitetniji kandidat

S druge strane, u sindikatu “Nezavisnost” podržavaju izbor novog rukovodstva, a ne znaju zašto je policija u fabrici.

“Da li su ovde preventivno, ili zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata, nemamo saznanja”, rekao je predsjednik sindikata “Nezavisnost” Zoran Janković.

On je rekao da je novi direktor izabran na javnom konkursu, vjerovatno kao najkvalitetniji kandidat, kao i da sindikat “Nezavisnost” podržava odluku Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor je u subotu 20. decembra za direktorka fabrike imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Na toj sjednici, funkcije su razriješeni generalni direktor fabrike Rade Gromović, kao i izvršni direktor Zoran Vučković.

Izvor: Al Jazeera i agencije