Parlament RS-a potvrdio novu Vladu

U novoj entitetskoj Vladi su ministri SNSD-a, SP i DNS-a, te Napredne stranke i HDZ-a BiH (Srna)

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je pola sata poslije ponoći novu Vladu tog bh. entiteta, za čiju je predsjednicu izabrana Željka Cvijanović, koja je na funkciji premijera bila i posljednjih godinu i po dana.

Za izbor Željke Cvijanović, nakon više od 16 sati rasprave, glasala su 44 poslanika, dok je 37 bilo protiv, a isti rezultati glasanja bili su i za sastav entitetske vlade.

Vladu su podržali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) te nekoliko predstavnika stranaka koje su osvojile manji broj mandata.

„U ekspozeu su veoma precizno definisane mjere i ciljevi koje ćemo provoditi i u narednoj godini. Prioritet će biti rasterećenje privrede i otvaranje novih radnih mjesta“, rekla je nakon izbora Cvijanović te već za nekoliko dana najavila razmatranje budžeta i ekonomske politike za narednu godinu u entitetskom Parlamentu.

Ponovila je kako javna uprava mora da bude efikasna i da se neće odustati od strateški važnih projekata, te da će se raditi na poboljšanju standarda svih kategorija stanovništva.

„Želimo stabilnu Republiku Srpsku i to će biti cilj ove Vlade. Naš prioritet će biti i borba protiv kriminala i korupcije, za šta postoji i politička volja“, rekla je.

Oštre kritike opozicije

Poslanici opozicije oštro su kritikovali program nove Vlade, a posebno izjavu Cvijanović o vladi kontinuiteta, poručivši vladajućima da RS zapravo treba dramatičan odmak od politike koju je u proteklih devet godina vodio SNSD.

Tokom rasprave, predstavnici Koalicije Domovina rekli su kako neće glasati za novu Vladu, ali da će biti „konstruktivna opozicija“, te su ukazali da je neophodno fokusirati se na područje obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanje povratnika i povratak u RS.

Tri vladajuće stranke dale su i ministre u novoj Vladi, a uz njih je ministarstvo za izbjeglice dobio kandidat HDZ BiH, što je rezultat dogovora Milorada Dodika i Dragana Čovića koji je SNSD-u zauzvrat obećao mjesto predviđeno za jednog ministra srpske nacionalnosti u vladi Federacije BiH.

Za ministra finansija u kabinetu Željke Cvijanović izabran je Zoran Tegeltija, a Dragan Lukač za ministra unutrašnjih poslova, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite je Milenko Savanović.

Petar Đokić obavljat će funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Anton Kasipović ministra pravde, a Stevo Mirjanić ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je Dragan Bogdanić izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar nauke i tehnologije ostaje Jasmin Komić, novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković, dok je Jasmina Davidović izabrana za ministricu porodice, omladine i sporta.

Srebrenka Golić izabrana je za ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Neđo Trninić za ministra saobraćaja i veza, Zlatan Klokić za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok Davor Čordaš ostaje ministar za izbjeglice i raseljena lica, kao i Lejla Rešić koja ostaje ministrica uprave i lokalne samouprave.

Nakon izbora i polaganja zakletve, postizborna procedura nalaže i potvrđivanje premijerke i sastava nove entitetske Vlade i u Vijeću naroda RS-a, koje još nije ni konstituirano.

Izabrana su i dva potpredsjednika entitetskog Parlamenta, pa su na te funkcije izabrani Senad Bratić iz SDA, kao predstavnik bošnjačkog naroda, te Nenad Stevandić (SDS), kao predstavnik najveće opozicione stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije