Odmrznuti pregovori SDA i DF-a

Generalni sekretar Demokratske fronte (DF) Sifet Podžić izjavio je da su “odmrznuti” pregovori o uspostavi vlasti ove stranke sa Strankom demokratske akcije (SDA) na svim nivoima.

“Do prije pola sata smo imali obustavljene pregovore sa SDA. Pregovori su odmrznuti nakon sastanka zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića. Pregovori dvije stranke će biti nastavljeni na svim nivoima”, rekao je Podžić.

Dogovoreno je stavljanje moratorija na nesuglasice oko zapošljavanja novih kadrova, osim tamo gdje je neophodnom, javlja reporterka Al Jazeere, Arduana Kurić.

Dosad imenovani dobit će status vršitelja dužnosti, javlja Kurić:

“DF traži da se dogovor oko zapošljavanja ugradi u sporazum o koalicionom djelovanju, te da je za narednu sedmicu zakazan novi sastanak, na kojem će biti i HDZ.”

“Dogovorili smo se da se dopune prinicipi tako da je stavljen moratorij na zapošljavanje do formiranja vlasti na svim nivoima, izuzev vanrednih situacija gdje su potrebni određeni stručnjaci. Uglavnom, nastavljaju se pregovori sa SDA”, istakao je generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić.

DF je prethodnih dana donio odluku da obustavi pregovore sa SDA na svim nivoima. Problemi između koalicionih partnera su nastali nakon što je DF oštro kritikovao zapošljavanje novih kadrova u institucijama i javnim preduzećima Kantona Sarajevo u periodu nakon oktobarskih izbora.

Ništa dramatično

Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), za Anadoliju je jučer izjavio da su Demokratska fronta (DF) i SDA privremeno zamrznuli dogovore o formiranju vlasti na svim nivoima zbog nepravilnih zapošljavanja.

“Već sam razgovarao s kolegama iz DF-a i oni su donijeli zaključak da je u nekim institucijama u Kantonu Sarajevo bilo nekih nepravilnih zapošljavanja. Ipak, čelnici stranaka, Bakir Izetbegović i Željko Komšić trebali bi se uskoro sastati i razgovarati o daljnjoj saradnji i implementaciji dogovora”, rekao je tada Zukić.

Naglasio je kako se ipak, kako kaže, različita mišljenja u redovima dviju stranaka o nekim pitanjima ne trebaju shvatiti previše dramatičnim.

“Ovo što se desilo ne smatram ničim dramatičnim. Vjerujemo da će se ove unutrašnje različitosti što prije riješiti. Ne vidim uopšte velikih razlika i sukoba s kolegama iz DF-a. U većini stvari imamo sličan pogled”, naglasio je Zukić.

Na kraju je istakao kako su iz SDA vrlo zadovoljni dosadašnjim razgovorima i povjerenjem između dviju političkih stranaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije