Kosovo: Zatvorske kazne u ‘aferi pasoši’

Natali Veliaj i ostali su optuženi za prevaru kompanije za proizvodnju biometrijskih pasoša (Al Jazeera)
Natali Veliaj i ostali su optuženi za prevaru kompanije za proizvodnju biometrijskih pasoša (Al Jazeera)

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasio je krivom Natali Veliaj u predmetu nazvanom „slučaj pasoši“ te je osudilo na 12 godina zatvora i izreklo kaznu od 25.000 eura.

Drugooptuženom u tom slučaju, Fisniku Blakaju, izrečena je zatvorska kazna od 11 godina i ista novčana kazna.

Njemačka državljanka Natali Veliaj i ostali su optuženi da su prevarili austrijsku kompaniju OeSD za proizvodnju biometrijskih pasoša i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za iznos od 1,4 miliona eura.

Pranje novca

Sud je istovremeno naredio Veliaj i Blakaju, optuženim za organizovani kriminal i pranje novca počinjeno tokom 2011. i 2012. godine, da nadoknade dug austrijskoj kompaniji, prenosi Anadolija.

Betim Blakaj je osuđen na osam godina zatvora i 10.000 eura kazne, dok je Ergyn Dogani dobio osam godina zatvora.

Ymer Fazlija je osuđen na pet godina zatvora i 8.000 eura, Nazmi Thaci na četiri godine zatvora, dok su Jakup Blakcori i Sefedin Shala dobili po godinu dana zatvora.

Nepravosnažno osuđeni imaju pravo da se žale na presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Istraga u slučaju korupcije za dobijanje tendera vrijednog 14 miliona eura za izradu biometrijskih pasoša na Kosovu još uvijek traje. Uhapšena bosansko-njemačka državljanka Natali Velija, optužena da je putem svoje firme  protupravno zadržala 1,4 miliona eura. Tvrdi da je više od milion eura isplaćeno zvaničnicima MUP-a Kosova za sigurno dobijanje posla štampanja ličnih dokumenata.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO