Ivanović odbacio optužbu za ratni zločin

U prvom dijelu suđenja Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) i još četvorici Srba, koje je jutros počelo u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, uvodnu riječ iznio je tužilac, dok se nakon pauze očekuje i uvodno izlaganje odbrane. Okrivljeni se terete za ratni zločin i teška ubistva tokom 1999. i 2000. godine u Mitrovici, javlja Anadolija.

Nakon što je je tužilac Cezary Michalczuk pročitao optužnicu, predsjednica Sudskog vijeća Roxana Komsa upitala je optužene da li su razumjeli optužnicu i da li se osećaju krivim. Sva petorica optuženih su se izjasnila da se ne osjećaju krivim i da razumiju optužnicu.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je odbrana Ivanovića spremna za višemjesečno suđenje i da su okrivljenima koji u pritvoru čekaju skoro godinu na suđenje, pogažena ljudska prava.

“Mi smo spremni za to i odavno čekamo da suđenje počne, da smo se pitali do ovog suđenja ne bi ni došlo ili bi počelo znatno ranije. Ovo odlaganje od godinu dana od hapšenja okrivljenih je zaista neprihvatljivo i predstavlja teško kršenje njihovih ljudskih prava,” kazao je Vlajić.

‘Dugotrajno suđenje’

On je kazao da u sudskom postupku koji predstoji očekuje da se pojavi više od stotinu svjedoka što ukazuje da će suđenje biti složeno i dugotrajno.

Ivanović, koji je u pritvoru već 11 mjeseci, izjavio je da je siguran sam da ću apsolutno dokazati svoju nevinost.

U optužnici koju je krajem augusta iznio šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Jonathan Ratel navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. u Sjevernoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje 10 kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentificiranih pripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

Prijete višegodišnje kazne

I ostaloj četverici optuženih –  Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Na prvom pojavljivanju pred sudom sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: Agencije


Povezane

Oliver Ivanović, predsjednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, negirao je krivnju pred Osnovnim sudom u Sjevernoj Mitrovici po svim tačkama optužnice koje ga terete za ratne zločine 1999. i 2000. godine. Ivanoviću koji se sa još četvoricom optuženih prvi put pojavio pred sudskim vijećem, pritvor je produžen za još dva mjeseca.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO