Traže se dokazi za širenje istrage na Sjeverin

Nakon što je u BiH i Srbiji uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za zločin u Štrpcima, prikupljaju se dokazi kako bi se istraga proširila i na Sjeverin, malo mjesto na granici između BiH i Srbije.

Tu su u oktobru 1992. godine pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” oteli 16 civila Bošnjaka i ubili ih. Vjeruje se da su tijela završila u Drini i da bi pretragom jezera Perućac mogla biti pronađena.

Osim vođe grupe Milana Lukića, za ovaj zločin osuđene su još tri osobe.

Nakon dvadeset dvije godine u Sjeverinu nerado govore o zločinu koji se tu dogodio, izvještava iz tog mjesta reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Dženana Šukić je sa 13 godina ostala bez oca.

Fotografije ‘Osvetnika’ prikazuju mučenje civila

“Bol je ista nakon 22 godine kao onog trena kad sam saznala da je odveden. Nije moguće da ga više nikad neću vidjeti. Ali mislim da je svaka nada poslije 22 godine besmislena.”

Kako javlja Maličbegović, porodice žrtava godinama ukazuju na povezanost između zločina koji se dogodio u Sjeverinu prije 22 godine i zločina koji se dogodio u Štrpcima nekoliko mjeseci kasnije.

Zvanično, niko to nije potvrdio, ali se vjeruje kako će procesuiranjem 15 osoba uhapšenih na teritoriji BiH i Srbije i ovaj dio historije biti rasvijetljen.

Fotografije “Osvetnika”, nastale 1992. i 1993. godine, prikazuju mučenje i prebijanje civila u višegradskoj banji Vilina Vlas.

Dragana Džekić ključna svjedokinja

Skupio ih je Fond za humanitarno pravo u Srbiji. Na njima su prikazani i već osuđeni za zločin u Sjeverinu – Milan Lukić, Oliver Krsmanović, Đorđe Šević, Dragoljub Dragičević, ali i neki drugi koji se dovode u vezu sa zločinima.

Dragana Džekić, uhapšena prije nekoliko dana zbog sumnje da je sudjelovala i u zločinu u Štrpcima, bila je ključna svjedokinja na suđenju za Sjeverin.

“Moramo konstatirati da se radi u oba slučaja o klasičnom državnom zločinu, dakle o zločinima koji su naređeni ‘odozgo’, koji su izvršile paravojne jedinice Milana Lukića. Naravno, nisu bile nikakve paravojne jedinice, bile su regularne jedinice koje su bile bolje snabdjevene, bolje plaćene od regularnih jedinica JNA”, kaže publicist Šeki Radončić.

Safiji i Ramizu Ćatović u Sjeverinu su oteta dvojica sinova – 21. oktobra jedan, dan kasnije iz autobusa je otet i drugi.

Logor u motelu Vilina Vlas

“Ostalo je mnogo dana da mi nismo znali ništa o njima – da li su živi, da li zdravi. Dođe mi na san i jedan i drugi. I sanjam ih. I plačem u snu”, kaže Ćatović.

“Ja ustanem noću i gledam jesu li oni meni došli i vrisnem, počnem plakati. Eto kako je”, dodaje njegova supruga Safija.

Pred nekadašnjom kafanom Amfora autobus pokupio je putnike i odveo ih u višegradski motel Vilina Vlas, u kojem je bio logor. 

“Nikad ne prođem ovom dionicom, a da mi ne izmami uzdah. I osjećaj, jednostavno, nemoći i nepravde na sve ono što se dogodilo tog 22. oktobra 1992. na moj deseti rođendan”, kaže Omer Hodžić.

Od tada su prošla dvadeset i dva rođendana, a njegov otac se nije vratio.

Izvor: Al Jazeera