Mlijeko iz BiH još ne može na tržište EU

Evropsko tržište ostaje zatvoreno za mlijeko i mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine. Iz Brisela poručuju da neće odstupati od postojećih, visokih kriterija, koji vrijede za sve.

Početak je radnog dana na farmi Spreča u Kalesiji. Adin i Ivica dogovaraju detalje isporuke mlijeka i nadgledaju proces muže krava.

„Na početku laktacije, u tim udarnim grupama, životinje daju veće količine mlijeka. Muzemo ih tri puta, u pravilnim vremenskim razmacima“, kaže rukovodilac proizvodnje Ivica Jožef.

Proizvodi se otprilike 17 tona mlijeka dnevno na blizu 700 krava. S ove farme odlazi u fabriku u Sarajevu.

„Naša mljekara radi na razvoju novih proizvoda, koji su globalnog karaktera, sa dugim rokom trajanja i koji se mogu izvoziti na tržišta zemalja i izvan Evropske unije. Također nam je cilj proizvoditi druge proizvode, tipa mliječnog praha, putera, mliječnog deserta, pudinga i tako dalje“, objašnjava Adin Fakić, direktor mljekare “Milkos” u Sarajevu.

Prepreke Evropske unije

Isporučuje se dalje na domaće, odnosno tržište CEFTA-e. Čeka se još samo zeleno svjetlo za izvoz na tržište Evropske unije.

Proizvođač garantira da mlijeko s ove farme zadovoljava standarde Evropske unije – od kvaliteta do kontrole cijelog proizvodnog procesa. Međutim, postoje prepreke – EU zahtijeva jedinstveni sistem kontrole porijekla mlijeka na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

„Svakako da Evropska unija neće hodati na 100 mjesta, razgovarati sa stotinama ljudi. Ona traži jednu tačku odakle će ići svi izvori informacija, protok informacija, kontrola i sve ostalo, kao i u svim normalnim državama“, kaže Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Slobodno tržište smisao je Evropske unije, poruka je njihovih zvaničnika. Međutim, ekonomska strategija BiH se na ovoj tački razilazi sa ciljevima političkih partija.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera