Saslušanja u skupštini zbog smrti bebe

Porodilište u Bijelom Polju ponovno će početi sa radom prije Nove godine (Al Jazeera)
Porodilište u Bijelom Polju ponovno će početi sa radom prije Nove godine (Al Jazeera)

Zbog slučaja infekcije beba u Bijelom Polju, pri čemu je jedno novorođenče preminulo, članovi Odbora za zdravstvo Skupštine Crne Gore saslušali su zvaničnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i bjelopoljske bolnice.

U Klinički centar Crne Gore od 3. do 13. novembra primljeno je petero novorođenčadi sa infekcijom dobivenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković potvrdio je kako je beba iz Bijelog Polja preminula u podgoričkom Kliničkom centru zbog infekcije uzrokovane bakterijom koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

Roditelji beba podnijeli su dvije krivične prijave protiv NN osobe iz te zdravstvene ustanove.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić zbog toga su podnijeli ostavke, načelnici neonatologije i ginekologije u bolnici su smijenjeni, a porodilište u Bijelom Polju je zatvoreno do daljnjeg.

Otac neće tužiti nikoga

Članovi Odbora za zdravstvo postavili su najmanje 70 pitanja ljekarima iz bjelopoljske bolnice, kao i zvaničnicima Ministarstva zdravlja te su zahtijevali odgovore na pitanja ko je sve zakazao u ovom slučaju.

Bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić izrazio je žaljenje za sve što se desilo u bjelopoljskoj bolnici u slučaju inficiranih beba.

„Tih nekoliko dana su mi bili najteži u životu, ali i u profesionalnom radu. Međutim, nisam bio obaviješten da se nešto neobično dešava na odjeljenjima neonatologije i ginekologije“, istakao je Jeremić.

Roditelj preminule bebe Slaviša Knežević kazao je pred odborom da nema namjeru nikoga lično optužiti za smrt svog djeteta.

„Vjerujem da će Tužilaštvo uraditi svoj posao do kraja i da će neko ko je odgovoran u ovom slučaju zaista i snositi odgovornost”, istakao je Knežević i upitao čelnike zdravstva zbog čega je Kliničko-bolnički centar Crne Gore danima prikrivao činjenicu da je u bolnici u Bijelom Polju došlo do infekcije.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je, na pitanje zatupnika jesu li crnogorska porodilišta sigurna, odgovorio potvrdno te obećao da se takva situacija neće ponoviti.

„Očekujem da će porodilište u Bijelom Polju ponovo početi sa radom prije Nove godine“, rekao je Grbović i napomenuo da će to biti prvi korak kada je u pitanju vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore.

Bivši ministar nije došao

Po stavu direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Bobana Mugoše pravilnik zdravstvenog sistema u spornom slučaju nije ispoštovan.

„Zdravstvene ustanove su dužne da obezbijede higijenske uslove u cilju sprečavanja bolničkih infekcija. Bilo je potrebno da se unutar bolnice suzbijaju infekcije, kao i da se formira komisija koja će pratiti stanje zbog nastale bolničke infekcije. Tako funkcioniše sistem. Međutim, sistem nije ispoštovan“, poručio je Mugoša.

Predsjednik odbora Zoran Jelić je potvrdio kako će jedan od zaključaka tog tijela biti upućivanje zahtjeva Ministarstvu zdravlja da osigura sredstva za dodatnu kontrolu djece koja su bila inficirana u ovom procesu.

Kontrolno saslušanje, koje su inicirali zastupnici Pozitivne Crne Gore i Demokratske partije socijalista, pratio je veliki broj novinara, predstavnika nevladinog sektora, kao i zastupnici koji nisu članovi Odbora za zdravstvo.

Iako je na saslušanje bio pozvan i doskorašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović, on se ipak nije pojavio pred zastupnicima. Poslao je samo dopis u kojem je naveo kako je svoj odnos prema situaciji u bjelopoljskoj bolnici pokazao time što je podnio ostavku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO