Uprava prihvatila zahtjeve zeničkih rudara

Rudari vode razgovore sa direktorom RMU Zenica Esadom Čivićem (Anadolija)

Rudari jame Stranjani završili su pregovore s direktorom Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Esadom Čivićem čime je završen štrajk rudara ove jame koji su se jutros od 7 sati zatvorili u jamu i do 15 sati ostali pod zemljom.

Pregovori su, nakon nešto više od sat vremena završeni, te će, prema riječima Čivića njihovi zahtjevi biti ispunjeni, prenosi agencija Anadolija.

Rudari jame Stranjani zadržali su se danas nakon kraja radnog dana tražeći da se riješi problem nabavke garniture za bušenje za ispitivanje otkopnih polja

Zahtjevi rudara su izjednačavanje ulaganja u svim rudnicima, rad na projektnoj dokumentaciji, vršiti odmah bušačke radove, regres uz isplatu plata i stalna rješenja za radnike koji imaju dvije godine staža.

“Što se tiče zahtjeva za opremom, osnovna oprema se već nalazi u krugu RMU, dok se ostali dijelovi opreme čekaju da stignu. To je oprema za duboko bušenje, oprema se proizvodi u Americi, a skladište za Evropu se nalazi u Švedskoj, te smo mi tu opremu već naručili putem našeg dobavljača. Oprema je na putu i vrlo brzo treba da stigne i do Sarajeva, a zatim do Zenice”, pojasnio je Čivić.

Prema njegovim riječima, prvo istražno bušenje će biti u jami Stranjani.

Smanjen priliv sredstava

Podsjetio je da su zbog poznatih dešavanja u jami Raspotočje, a i u jami Stranjani, imali smanjen priliv finansijskih sredstava te plaća koja po rasporedu za isplatu neće biti upitna, kao i novac za nagradu za Dan rudara kao i drugi dio regresa za ovu godinu do kraja godine.

“Što se tiče zahtjeva za davanje ugovora na neodređeno vrijeme zaposlenicima koji imaju dvije godine staža, ja sam već ranije, prije ovog događaja dao nalog upravnicima pogona i referentima da se zaposlenicima koji rade duže od dvije godine, a svojim radom i trudom su zaslužili da im se da ugovor na neodređeno vrijeme, da se ti zahtjevi za izdavanje ugovora upute radnicima. Repromaterijala i opreme nije nedostajalo i jama Stranjani nije došla u poziciju da se zbog toga obustavi rad u ovoj jami“, dodao je Čivić.

Rudari se nadaju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

“Dali smo im rok od nekih deset dana, s tim da govore da se garnitura za bušenje nalazi na putu za Sarajevo, a zatim za Zenicu. Obećali su nam ispunjenje zahtjeva, kao recimo isplata regresa do 31. 12. 2014. godine, plata ne bi trebala biti upitna. Sve što smo tražili obećano je da će biti ispunjeno i evo, druga smjena će sada sići u jamu da nastavi s radom. Mi smo direktoru rekli da nećemo ovako više, da ne možemo ovako više raditi. Ne treba nam milostinja, mi želimo da radimo. Imamo gdje plasirati ugalj, Zenica vapi za ugljem”, rekao je kopač Nedžib Kobić.. 

Izvor: Agencije