Hrvatska: Odbijen referendum o Izbornom zakonu

Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je jasan kriterij prema kojem se određuje minimalni broj potpisa na osnovu kojih se može raspisati referendum – to je 10 posto od ukupnog broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Povod toj odluci bilo je prikupljanje potpisa za referendum o preferencijalnom glasanju i drugim izmjenama Izbornog zakona, koje je provela inicijativa “U ime obitelji”.

Sada je jasno – taj se referendum neće održati, jer nije prikupljeno dovoljno potpisa.

Nakon mjeseci različitih tumačenja, Ustavni sud je utvrdio niz važnih kriterija, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

“Primjerice, pravo glasovanja na referendumu imaju svi birači – i oni sa i oni bez prebivališta u Republici Hrvatskoj. Svi imaju i pravo potpisa na referendumsku inicijativu. Brojka potpisa potrebnih da se referendum raspiše je 10 posto od ukupnog broja u registru birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i to na prvi dan početka prikupljanja potpisa”, javlja Kos.

Traže ostavku ministra

Konkretno, na primjeru posljednje inicijative “U ime obitelji” to znači da su na prvi dan prikupljanja potpisa, 21. rujna ove godine, u registru bila 4.042.522 birača. Raspisivanje referenduma trebala su zatražiti 404.252 birača, a Inicijativa je prikupila nešto više od 380.000 potpisa.

Zato Inicijativa traži ostavku ministra uprave, Arsena Bauka te tvrde – ovo nije poraz.

“Mi smo očekivali da ćemo političku situaciju u Hrvatskoj i način odabira ljudi mijenjati ako birači na referendumu o promjeni izbornog sustava odluče da treba mijenjati sustav. Ono što se dogodilo je da mi već sada mijenjamo političku situaciju u Hrvatskoj, a to je da je zahvaljujući ovoj inicijativi samo pokazali da ne znamo točan broj birača samo tri tjedna prije predsjedničkih izbora”, ukazuje Željka Markić, predsjednica Inicijative “U ime obitelji”.

No na pitanje o točnom broju, ministar Bauk konkretno odgovara:

“Točan broj hrvatskih državljana s pravom glasa starijih od 18 gdoina je četiri milijuna 500 i nešto tisuća, dakle zavisi ukoliko je netko danas navršio 18 godina, jučer umro ili je stekao hrvatsko državljanstvo. Mi ćemo 17. prosinca objaviti i broj u popisu birača i sve će biti u skladu sa zakonom”, objašnjava Bauk.

Potpisi samo u Hrvatskoj

Ustavni sud treba odlučiti o ustavnosti još dva referendumska pitanja, no za oba je nesumnjivo prikupljeno dovoljno potpisa – za referendum o outsourcingu blizu 563.000, a protiv monetizacije autocesta 520.000 potpisa.

Pitanje gdje se smiju prikupljati potpisi, razriješeno je – samo na teritoriju Hrvatske.

Odluku Ustavnog suda oporbeni HDZ-u danas nije htio komentirati. Laburisti su, pak, zadovoljni njezinom jasnoćom.

“Jako je dobro da je Ustavni sud u jednoj odluci, u jednom rješenju otklonio sva različita tumačenja ne samo Ustava, Zakona o referendumu, nego i Zakona o popisu birača”, smatra Dragutin Lesar, saborski zastupnik iz redova Hrvatskih laburista.

Na pitanja tko, kako, kada i gdje smije prikupljati i davati potpise, te koliko ih mora biti da bi do referenduma došlo – više nema višeznačnih odgovora. Referendumska pravila u Hrvatskoj, sad su jasno postavljena.

Izvor: Al Jazeera