Novi protesti radnika propalih firmi u Tuzli

Nastavljeni su protesti u Tuzli. Radnici 10 propalih tuzlanskih poduzeća dobili su garancije predstavnika kantonalnih vlasti da će do petka biti napravljen rebalans budžeta kako bi se radnicima isplatila jednokratna pomoć.

Nekoliko stotina ljudi u ponedjeljak ujutro se okupilo u centru grada, tražeći da novoizabrani članovi Skupštine Tuzlanskog kantona razgovaraju s njihovim predstavnicima. U želji da spriječe ulazak demonstranata u zgradu Bosanskog kulturnog centra, gdje se održava sjednica Skupštine TK-a, intervenirala je policija.

Više stotina demonstranata blokiralo je dvije gradske saobraćajnice, onemogućavajući ulaz i izlaz iz ovog bosanskohercegovačkog grada. Nezadovoljni su ishodom sastanka s predstavnicima Vlade i Skupštine TK-a.

Radnici su od predstavnika kantonalnih vlasti tražili isplatu jednokratne pomoći u iznosu od po 200 eura te pokretanje proizvodnje u njihovim firmama, no nisu naišli na pozitivan odgovor.

Pitanje sredstava

Nakon prekinute sjednice Skupštine TK-a, predstavnici kantonalne Vlade i poslanici u Skupštini održali su zatvorenu sjednicu kako bi riješili zahtjeve radnika propalih firmi.

“Danas smo dogovorili da Vlada TK-a najkasnije do petka uradi prijedlog izmjena i dopuna budžeta TK-a i da na tekuće rezerve namakne određeni iznos sredstava iz kojih će biti dodijeljena jednokratna pomoć fizičkim osobama”, kazao je premijer TK-a Bahrija Umihanić.

“Mi u zahtjevu imamo devet preduzeća, što je oko 700 zaposlenika, plus radnici preduzeća Aida, koji su se pridružili zahtjevima. Po iznosu koji je tražen u zahtjevu od 400 konvertabilnih maraka [200 eura] nije zauzet konačan stav. O tom iznosu će se zauzeti stav kada se utvrdi nivo raspoloživih sredstava.”

Iz Vlade TK-a navode kako će učiniti svoj dio posla, a nakon toga Skupština TK-a mora usvojiti rebalans budžeta te će biti stvorena pravna osnova za udovoljavanje zahtjeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO