Hapšenja u BiH zbog šverca duhana i ribe

Akcija je provedena na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona (Grani?na policija BiH)

Četiri policajca i dva carinika su među 12 uhapšenih u akciji Granične policije BiH protiv šverca duhana i nedozvoljenog prometa akciznih roba.

Granična policija Bosne i Hercegovine jutros je izvršila pretrese na 12 lokacija i uhapsila 12 osoba po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH u okviru akcije kodnog naziva “Tref2” na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona.

Akcija je usmjerena protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije.

Dio privedenih sumjiči se za krivično djelo ”udruživanje radi vršenja krivičnih djela”, vezano za šverc većih količina rezanog duhana iz BiH na teritoriju Republike Hrvatske i nedozvoljeni promet akciznih roba na teritoriji Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Slobode su lišena dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, raspoređena na carinski referat Orahovlje, D. P. i D.  J, kao i državljanin Republike Hrvatske T. P. i tri bh. državljanina, A. M., I. D. i Z. K, sa područja Posušja, Viteza i Kreševa.

Hapšenja policajaca

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani, M. V, I. V, A. T. i A. Č, za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela “odavanje tajnih podataka“ i “krijumčarenje“.

Tokom akcije lišeni su slobode i bh. državljani S. B. i D. Š, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe” u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz Hrvatske u BiH.

“Akcija Tref 2 je najnoviji primjer izuzetno dobre saradnje Granične policije BiH sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) u cilju sprečavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH, koji su predano radili ovu akciju duži vremenski period”, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Kako javlja agencija Srna, lišeni slobode u jutrošnjoj akciji su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH Dobroslav Prlić i Domogoj Jukić, te policijski službenici Granične policije BiH Miroslav Vučić, Ivan Vukšić, Armin Torlo i Ahmet Čevra.

Također su privedeni Srećko Bošković, Dragica Škrobo, Igor Drmić, Zdenko Kuliš, te državljanin Hrvatske Tonči Polić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO