Birokratija koči poslovanje u Srbiji

Ekonomske reforme koje je provela Vlada Srbije za sada nisu utjecale na poslovnu klimu u toj državi.

Najveći problem i dalje predstavlja velika birokratija i dug period za dobijanje određenih dozvola, a prema analizi Svjetske banke, Srbija je jedan od rekordera u svijetu po cijeni, ali i vremenu potrebnom za dobijanje građevinskih dozvola.

Kablovske čaure gomilaju se za izvoz, a 70 posto tih dijelova odlazi iz Kruševca na svjetsko tržište.

Ali i dalje veliki dio vremena kompanija mora da potroši na papirologiju.

Na dnu svjetske liste

 „Mi ovde imamo veoma veliki broj agencija tako da veoma često idemo na vise različitih adresa. Preterano mnogo dokumentovanja, preterano energije se troši na te aktivnosti, tako da ljudi polako odustaju. Čim krenete negde je program već ispunjen, negde nije, negde treba još dokumentacije i onda to traje i to je začarani krug“, izjavio je vlasnik firme Marel, Vladimir Raičević.

Prema uslovima poslovanja, Srbija se nalazi na 91. mjestu svjetske liste, a Svjetska banka joj je bolju ocjenu dala prošle, u odnosu na ovu godinu.

 „Srbija je prošle godine praktično stagnirala sa ekonomskim reformama, a druge zemlje su napredovale i to je glavni uzrok pada“, rekao je predstavnik Svjetske banke Dušan Vasiljević.

Kao i svake godine najveći problem je izdavanje građevinskih dozvola.

Izračunali su da je za investitora gradnja sale od 900 kvadratnih metara u Srbiji među najskupljim u svijetu.

Dozvola košta blizu 60.000 eura  i traži 16 različitih uplatnica gradu ili opštini, a za njeno dobijanje u prosjeku treba 186 dana.

Tromost birokratije i predugo čekanje

Srbija je na dnu svjetske ljestvice i po komplikovanosti plaćanja poreza, a kompanije potroše 279 sati na podnošenje poreskih prijava.

„Srpska preduzeća su u proseku suočena sa 67 raznih plaćanja godišnje raznih poreza i taksi i prosto taj broj i komplikovane procedure vezane za plaćanje poreza su druga stvar koju Srbiju dosta vuče na dole“, tvrdi Dušan Vasiljević.

Menadžeri se najviše žale na tromost birokratije i predugo čekanje.

„Minimum mesec dana za običan dokument. Da konkurišete za nešto a kamoli u državnim agencijama. Fond za razvoj zakazuje sednice na tri do 6 meseci. Vi konkurišete sad i prva sednica je za 3 do 6 meseci“, Vladimir Raičević.

Birokratija ih je, kažu poslodavci, uvek sputavala. U njihovoj uniji ističu da je za otvaranje preduzeća potrebno svega deset dana, ali kažu da je to tek početak teškog puta.

 „Suočavanje sa masom parafiskalnih nameta sa pravnom nesigurnosću naplati potrazivanja sa imovinom lokalnih zajednica koji ne prezaju da izmišljaju namete i visinu, često pravno neutemeljenu“, rekao je Slavenko Grgurević iz Unije poslodavaca Srbije.

Ministarstvo privrede najavilo je da priprema olakšice za poslovanje start-up kompanija, kojima će biti omogućeno da prve četiri godine plaćaju manji porez, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera