BiH: Dogovor SDA, DF-a i Saveza za promjene

Stranački čelnici zalažu se za stabiliziranje javnih finansija (Al Jazeera)

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF)  i Savez za promjene (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret) dogovorili su u Sarajevu programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH nakon oktobarskih izbora.

Kako se navodi u dokumentu koji su potpisali stranački čelnici, glavni ciljevi izvršne vlasti u naredne četiri godine će biti stabiliziranje javnih finansija, što podrazumijeva analizu budžeta na svim nivoima vlasti, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Drugi princip se odnosi na smanjenje javne potrošnje, a ovo podrazumijeva neodložno poduzimanje mjera u cilju ostvarenja budžetskih ušteda, uključujući smanjenje rashoda za plate i naknade zaposlenim u administraciji te smanjenje materijalnih troškova i prekid finansiranja nepotrebnih i neproduktivnih projekata i suvišnih budžetskih potrošača.

Stranački čelnici dogovorili su i mjere za oporavak privrede i zapošljavanje, put BiH ka EU, perspektivnoj vojnoj imovini te efikasnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dogovoreno je i otklanjanje posljedica poplava, realizacija Aneska VII Dejtonskom mirovnom sporazumu i obezbjeđenje ravnopravnosti naroda i građana.

Vlast na entitetskom nivou u entitetu Federacija BiH još nije dogovorena, dok će je, prema prethodnom dogovoru u RS-u, činiti koalicija oko SNSD-a Milorada Dodika.

„Odlučni smo u namjeri da osiguramo stabilno funkcioniranje parlamentarnmih većina i izvršne vlasti u BiH koje će prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju neophodnih reformi zasnovanih na Dejtonskom mirovnom sporazumu, isključujući svaku neprimjerenu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa. Dakle, ovo je kamen temeljac za buduće odnose u BiH”, rekao je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao novinarima kako vjeruje da će ovaj sastanak i potpisi koje su stranački čelnici stavili na zajedničke Programske principe biti početak nečega novog u međusobnim odnosima.

Naglasio je da će to značiti stabilizaciju i smirivanje političkih prilika na ovim prostorima i  “da ćemo se okrenuti konačno problemima i pitanjima života i građana”.

Bosić je kazao da su se predsjednici pet stranaka složili da bi trebalo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovaranja.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je kazao: „Mi očekujemo da se ovom sporazumu priključe legitimni predstavnici hrvatskog naroda i jasno smo rekli da očekujemo da HDZ na sebe preuzme ulogu legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Pozivamo ih, bez ikakvog uslovljavanja, potpuno otvoreni.”

Stavovi Čovića i Dodika

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović ocijenio je nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj SDA i DF-a da u nedjelju naprave okosnicu koalicije na državnom nivou, izbjegavajući uključiti pobjedničke stranke među Hrvatima i Srbima.

“Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu. Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utvrdimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drukčija”, rekao je Čović komentirajući susret vodstva SDA-a i DF-a.

Čović je ocijenio provokacijom izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi bilo bolje da se brine za poziciju Hrvata nego da štiti čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

“Važna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može učiniti bez vlasti”, poručio je čelnik HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član BiH Predsjedništva, prenosi Hina.

Pri tome je pojasnio kako je uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ukoliko Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana te je ponovio kako stranke iz Sarajeva žele izigrati dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

“Onaj ko ima vlast u Republici Srpskoj naš je partner, ko god to bio. Sada bi besmisleno bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili dio države koji se zove RS”, rekao je Čović.

Dodik je kazao za Srnu da nije upoznat sa detaljima sporazuma potpisanog u Sarajevu, ali i naveo kako SDA želi destabilizaciju RS-a.

“U svakom slučaju njihovo je legitimno pravo da potpisuju i sarađuju s kim hoće. Poznajući način rada SDA, oni u to nisu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, eventualno, daje”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

“Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsjedništva BiH u parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a visoki predstavnik ostaviti trajno u BiH”, naveo je Dodik.

Dodao je da SNSD nije prihvatio ni da se primjenjuje ono što SDA traži u oblasti obrazovanja na prostoru RS-a, a da se, kako je kazao, na prostoru Federacije BiH uspostavi drugačija praksa.

Zajednički ciljevi

Ranije u nedjelju, održan je sastanak SDA i DF-a.

„Fokus ovog sastanka su bile tri stvari:  koordinacioni mehanizam u pregovorima s Evropskom unijom, konačno knjiženje perspektivnih vojnih lokacija i izmjena zakona o PDV-u kako bi se olakšalo privrednicima“, rekao je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 „[Predsjednik DF-a Željko] Komšić i ja slažemo se u mnogo toga u vezi pitanja državnog nivoa i entiteta. DF je uradio dobar program i SDA ga skoro u cijelosti podržava, s tim da će se trebati precizirati neke stvari“, kazao je Izetbegović, dodajući da DF i SDA skoro identično gledaju na prioritete.

 Kao prioritete navodi stabiliziranje javnih finansija, smanjenje javne potrošnje na svim nivoima vlasti u BiH, oporavak privrede i zapošljavanje bazirano na Compact for Growth uz izmjene i zahtjeve koje ima DF, integrisanje u EU, efikasnu borbu protiv kriminala, otklanjanje posljedica poplava, realizaciju Aneksa 7, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i imenovanja, gdje ističe da se trebaju donijeti striktna pravila kako bi se dobili što kvalitetniji kadrovi.

Komšić i Izetbegović su izjavili da su svjesni stanja u BiH te da će se političari i vlast trebati žrtvovati, pritom ne vodeći računa o tome da li će zbog nekih mjera biti popularni ili ne.

Bosić: Nedovoljna podrška Dodiku u RS-u

Nakon sastanka u Bijeljini novoizabranih poslanika Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS-a i u Parlamentu BiH, Bosić je izjavio da postoje problemi u koaliciji koju kontrolira predsjednik SNSD-a Milorada Dodika, dok Savez za promjene počinje sa skupljanjem potpisa kako bi osigurali potrebnu skupštinsku većinu od 42 poslanika.

On je rekao da je Savez za promjene jedinstven te da je to potvrdilo svih 36 novoizabranih poslanika za parlament RS-a na proteklim izborima, a što demantuje Dodikove tvrdnje da ima podršku 45 poslanika za formiranje nove entitetske vlasti.

Uvjeren je da će im se pridužiti i druge stranke kako bi se entitet Republika Srpska, naveo je, izvukao iz krize u kojoj se nalazi.

Potvrdio je i da Koalicija „Domovina“ ima „otvorena vrata“ da se priključi toj skupštinskoj većini.

Naglašava da predsjednik RS-a mora dodijeliti mandat za sastav nove Vlade RS-a onome ko osigura skupštinsku većinu od 42 poslanička potpisa.

„Sve ostalo bi bila opstrukcija demokratrije u RS-u”, ukazao je Bosić.

Vođa SDS-a je rekao da od naredih razgovora zavisi ko će biti eventualni mandatar Saveza za promjene za sastav nove vlade RS-a.

Podsjetio je i da je SDS čak nudio predsjedniku socijalista RS-a Petru Đokiću premijersku funkciju u novoj vladi RS-a, ali da oni, kako kaže, bar za sada nemaju hrabrosti da to učine, ali vjeruje da će se „politička situacija vrlo brzo mijenjati“.

Izvor: Al Jazeera i agencije