Srbija: Mještani Izvora se boje aviobombi

U Srbiji je, prema podacima Centra za razminiranje, blizu 150 sumnjivih područja sa aviobombama nakon NATO bombardiranja 1999. godine.

Jedno od njih je nedaleko od sela Izvor na jugoistoku Srbije, a sedamstotinjak mještana kaže kako već 15 godina čekaju da se to područje pregleda.

Mještani rijetko uživaju u pogledu na selo

Uvjereni su da je nedaleko od kuća u obližnje brdo pala neeksplodirana aviobomba, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Mještani rijetko uživaju u idiličnom pogledu na selo, jer već 15 godina obližnje brdo, kažu, skriva neeksplodiranu avionsku bombu.

„Niti smo upozoreni da se ne krećemo, da ne idemo, da je ograđeno da je obezbeđeno mesto, teren, to ništa nije obezbedđno. Znači, svako ima strah, normalno“, tvrdi Ljubiša Spasić, dok Srbislav Đorđević kaže da nijedna ekipa nije došla da posjeti mjesto, da bi ga ozvaničila i obilježila.

“Baš sam bio tamo kada je pala bomba, šašinje sam rasturao i ja sam samo legao u razor .. moglo je da me zatrpa“, rekao je Danilo Veljković.

Do mjesta pada ekipu Al Jazeere vodio  je predsjednik Mjesne zajednice Miroljub Tošić .

„Dolaze ovde i stočari, prolaze, pošto je i privatno vlasnišvo, ovde ljudi dolaze i za drva za ogrev, a primetili su i da drveće u okolini tog brda se suši, orasi se suše…  tako da – da li ima neki utica,j videćemo šta će da kažu stručni ljudi“, priča Tošić

Mjesto ostaje neobilježeno

U Centru za razminiranje kažu, kako znaju za njihov problem, ali da će mjesto ipak i dalje ostati neobilježeno, jer direktno ne ugrožava stanovnike, niti je potvrđeno je li riječ o aviobombi.

 „Mi takva mesta za koja sumnjamo, a podvlačim reči sumnjamo, mi konkretno pratimo situaciju sa površine“, tvrdi direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović.

Za više od 20 miliona kvadratnih metara sumnja se da je zagađeno raznim eksplozivnim sredstvima ili njihovim ostacima.

Manji dio je ostao iz Drugog svjetskog rata, većina iz NATO bombardiranja prije 15 godina.

 „Ono čemu mi dajemo prioritet su u svakom slučaju sredstva  koja se nalaze na površini gde neko dete ili nedužan građanin može da dođe u dodir. Mi u ovom momentu pričamo o par hillada komada godišnje koja pronađemo. Što se tiče velikih aviobombi, u svakom slučaju rizik postoji, međutim u  ovom momentu daleko manji nego za sredstva koja se nalaze na površini, koja su prioritet“, zaključio je Jovanović.

Tako ovo područje do daljnjeg ostaje neobilježeno i neistraženo, a mještani Izvora i dalje će ga zaobilaziti.

Izvor: Al Jazeera