Štrajk zdravstvenih radnika u Srbiji

Zbog odluke Vlade Srbije da i zdravstvenim radnicima smanji plate za 10 posto, članovi četiri reprezentativna sindikata, koji obuhvataju 80 posto zaposlenih u zdravstvu, odlučili se u srijedu na cjelodnevni štrajk.

„Oni nisu u potpunosti obustavili rad, nego će tokom celog dana zbrinjavati samo hitne slučajeve, akutna stanja i povrede, decu, omladinu i porodilje, a radiće i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan“, potvrdio je Dragan Cvetić, predsjednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Pojasnio je i kako „evidentno postoji ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu“, ali i odbacio mogućnost da zdravstveni radnici izađu na ulice, jer im „nije tamo mesto“.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika prethodno su počeli pregovore sa Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru, pa će u zavisnosti od ishoda tih pregovora odlučiti hoće li u štrajk svake srijede tokom novembra.

Procjenjuje se da bi u štrajku moglo biti najmanje 100.000 zdravstvenih radnika u cijeloj Srbiji.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije odlučio je da ne pozove svoje članstvo da učestvuje u štrajku, ali „nikoga neće sprečavati da se pridruži protestu“.

„Smatramo da još nije trenutak da se posegne za štrajkom kao krajnjim mehanizmom sindikalne borbe. Još pokušavamo da probleme rešimo za stolom“, rekla je sindikalna predsjednica Dragica Ćurčić.

Ministar protiv štrajka

„Pacijenti ne smeju biti žrtve štrajka u zdravstvu“, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za Politiku, dodajući kako zdravstveni radnici u Srbiji ne mogu biti izuzeti od drugih profesija kada se radi o smanjenju plata.

Po njemu, oni koji žele u štrajku „to treba da rade posle radnog vremena ili, ako nisu zadovoljni poslom, ne moraju njime da se bave“.

Upitan kako nije ubijedio zdravstvene radnike da odustanu od štrajka, Lončar je rekao da „nisu mogli da otkažu štrajk, jer je ranije zakazan“.

„Ne razumem što bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se napravi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade i da oni koji su posvećeni koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca“, poručio je ministar Lončar.

Složio se da zdravstveni radnici zaista imaju male plate u odnosu na posao koji obavljaju.

„Nemaju oni malu platu od juče. Nemaju oni niske zarade od kada sam ja došao na mesto ministra. Zamislite kako se oseća pacijent kada dođe kod lekara i oni mu kažu da štrajkuju, a pre toga je mesecima ranije zakazao pacijenta. Šta bi bilo da ti pacijenti počnu da štrajkuju protiv lekara što štrajkuju zbog čega nemaju pravo na lečenje“, upitao je Lončar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO