Zdravstvo u BiH najlošije u regiji

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, zdravstvo u Bosni i Hercegovini je najlošije u regiji, jer se među 134 zemlje nalazi na 89. mjestu.

Kritike su da je sistem neefikasan, da postoje duge liste čekanja na preglede kod specijalista, da pacijenti moraju platiti i usluge koje po zakonu ne bi trebali.

U Bosni i Hercegovini ne postoji ni strategija na državnom nivou koja regulira zdravstvo.

Samija Karahodžić iz Mostara pripada kategoriji porodica poginulih boraca, te bi trebala biti oslobođena plaćanja participacije. To joj je navedeno i u zdravstvenoj knjižici.

“Upravo sam se vratila iz Doma zdravlja. Bila sam na pregledu. Sve lijekove moram platiti, kao i sirupe i tablete, premda bih trebala biti oslobođena participacije i ne bih trebala ništa plaćati. Ovo je godinama ovako”, žali se Samija.

Više kategorija oslobođeno plaćanja

Prema odluci Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, njena kategorija trebala je biti oslobođena plaćanja, a uz nju i djeca do 15 godina, učenici i redovni studenti do 26. godine, žene u ostvarivanju trudnoće i materinstva, štićenici socijalnih ustanova i penzioneri s primanjima nižim od 160 eura.

“U Ministarstvu zdravstva Federacije kažu da su kantoni bili obavezni uskladiti kantonalne odluke o participaciji. Međutim, kantoni imaju svoju zdravstvenu politiku”, javlja iz Mostara Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

Među onima koji nisu ispoštovali odluku Federacije je i Hercegovačko-neretvanski kanton, u čijoj Vladi tvrde kako je entitetska odluka teško provodiva u praksi.

“Živimo u društvu u kojem, zbog niza razina vlasti, ona razina vlasti koja je iznad obično donese propis, spusti ga na nižu razinu i kaže: ‘Daj ga primijenite…’ Taj propis snosi određene materijalne izdatke, troškove. I nikad onaj tko je donio propis nije kazao: ‘To što ćete osloboditi, naplatit ćete odavde.’ Nego: ‘Izvolite se snaći.’ To nije dobra politika”, kaže glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Reforma nije provedena

Da zdravstvena politika u Bosni i Hercegovini nije dobra potvrđuju i u Fondaciji Dokukino, koja prikuplja svjedočanstva građana o sistemu zdravstva.

“Prvi, a možda i najbitniji problem je taj što građani imaju mišljenje da zdravstveni sistem ne postoji, da sistem ne funkcioniše. O tome koliko on ne funkcioniše možda najbolje ilustruje izjava jednog građanina, koji je kazao: ‘Bolesno je društvo, bolesno je i zdravstvo.’ Platforma otkucaji.net upravo želi da prikupljanjem tih svjedočanstava počne proces izlječenja zdravstva u Bosni i Hercegovini”, kaže menadžerica platforme otkucaji.net Olja Radlović.

Iako je više puta najavljivana, reforma zdravstvenog sistema nikada nije provedena u potpunosti u Bosni i Hercegovini.

U BiH se o zdravstvu brine na 13 nivoa: entitetskim, nivou distrikta i deset kantona. Svaki od njih ima svoje zakone i fondove.

U takvoj organizaciji približno pola miliona građana nema zdravstveno osiguranje, pokazuju podaci nadležnih entitetskih institucija, a i oni što ga imaju dodatno plaćaju usluge zakonom propisane kao besplatne.

Izvor: Al Jazeera