Sud: Etnička segregacija učenika u Mostaru i Čapljini

Učenici, Škola
Ministrica Divjak kaže da, ako Ustavni sud Zakon o braniteljima ocijeni neustavnim, oni će odmah mijenjati uputu školama (Al Jazeera)

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbacio je drugostepenu presudu Općinskog suda u Mostaru i potvrdio prvostepenu presudu koja kaže da dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku sagregaciju učenika i takva praksa mora biti ukinuta.

“Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda Federacije kojom se preinačava drugostepeno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru te, istovremeno, potvrđuje prvostepena presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine u predmetu Udruženje ‘Vaša prava Bosne i Hercegovine iz Sarajeva protiv Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te osnovnih škola Stolac i Čapljina”, kaže se u saopćenju koje je ovim povodom izdalo federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Presudom Općinskog suda u Mostaru utvrđeno je da su tuženi – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a te Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina, organiziranjem škola na etničkom principu i donošenjem i provedbom školskih planova i programa na etničkom principu, odvajali učenike u školama na području HNK-a na osnovu njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.

‘Uslovi za vraćanje normalnog sistema’

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK presudom je bilo naloženo “da preduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene s legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu s propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka dalje diskriminacije djece u školama na području HNK-a na temelju njihove etničke pripadnosti, i to tako što će najkasnije do 1. septembra 2012. godine ustanoviti jedinstvene integrirane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim naučnim planom i programom, uz puno poštivanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku, a drugo i trećetuženom se nalaže u istom roku integracijom stvore osnov multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku”.

Međutim, godinu kasnije Kantonalni sud u Mostaru donio je rješenje kojim se ova presuda ukida, a kao razlog je bila navedena ”neblagovremenost tužbe”.

“Presuda ide u pravcu da će Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno HNK, a vjerujemo i Srednjobosanski kanton, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece, konačno biti u prilici vratiti se na sistem koji je normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugim i da zajedno provode vrijeme”, kazao je ovim povodom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Diskriminacija i u Republici Srpskoj

On je istakao “čvrstu opredijeljenost federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke o neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju, podsjetivši da je Ministarstvo izradilo ‘Model ujedinjenja i eliminiranja paralelnih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine’. Ovaj dokument izrađen je s ciljem da pomogne nadležnim kantonalnim ministrima obrazovanja gdje je prisutan fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom’ kako bi na osnovu istog razvili konkretne akcijske planove za potpunu integraciju škola u tim kantonima.”

“Nažalost, federalno Ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati na taj proces i usmjeravati ga, ali ono što možemo i što radimo je da maksimalnim zalaganjem i pronalaženjem rješenja pomognemo nadležnim kantonalnim ministarstvima u dokidanju ove nedopustive prakse u Bosni i Hercegovini”, kazao je ministar Mašić.

On je podsjetio da je, pored problema segregacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, i u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, izražen sistem grube diskriminacije u obrazovanju, s obzirom na to da u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti, a posebno povratničke populacije, imaju mnogo problema u ostvarivanju osnovnih ljudskih i prava u obrazovanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Suočavamo se sa apsurdom da baš niko segregaciju i diskriminaciju ne nalazi niti veže za škole koje su statusno jedinstvene, bez obzira na to što svako zna da su istovremeno uglavnom jednonacionalne.

Mišljenje autora
Published On 06 Aug 2012

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH izjavila da je ukidanje diskriminacije u obrazovanju bilo neophodno kao dio pristupnih obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope.

Published On 04 May 2012

Zašto su zemlje regije podložne segregaciji u obrazovanju? Tko je odgovoran za diskriminaciju djece u školama? Kako podjele i segregacija u obrazovanju utječu na odnose u društvu? U najdrastičnijim oblicima segregacije razdvajaju se osobe na temelju rase, spola, vjere ili etničke pripadnosti, te im se onemogućava ili u znatnoj mjeri ograničava ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. […]

Published On 30 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO