Nasljeđe rata: Ko plaća ulaganje u tuđu kuću?

Hrvatska je 1995. godine dala na korištenje blizu 20.000 napuštenih objekata čiji su vlasnici srpske nacionalnosti u akciji “Oluja” napustili Hrvatsku. Ustavni sud Hrvatske četiri godine kasnije ukinuo je taj zakon. Ipak, manji broj slučajeva ostao je neriješen.

Petra Kunića iz Krnjaka pokraj Karlovca privremeni korisnik je tužio za ulaganja i dobio spor. Bez novca, kuća mu se našla na aukciji. U posljednji tren postignut je dogovor – sve će platiti država.

“Jutros su potencijalni kupci trebali doći razgledati ovu kuću. Jer, na sudu u Karlovcu za sutra je, drugi put, zakazana dražba. Kupci se, ipak, nisu pojavili, a kuća neće na bubanj”, izvještava Martina Kiseljak, reporterka Al Jazeere.

Nije više ‘socijala’

Iskra nade za vlasnika, koji odnedavno ima posao u lokalnom komunalnom poduzeću.

“Nije to više socijala, sada radim i zaradim, puno mi je lakše. A kuća? To je, opet, opterećenje veliko za nas sve”, kaže Kunić.

Dugo nije htio potpisati nagodbu. Jer, prema njoj, država privremenom korisniku plaća 170.000 eura za ulaganja, a vlasnik Kunić dobiva 6.000 eura kao odštetu.

“To su drame – i psihičke, i svakakve, materijalne – u sve te godine. I zabrana za raspolaganje imovinom koja me uništila, nisam mogao privređivat’. Sad sam ostario, što sada? Sad sam, na kraju, dobio kuću, kad sam ostario. Svoju kuću? Svoju kuću sam dobio nakon 20 godina”, kaže Kunić.

Ukupno je 15 slučajeva u kojima su privremeni korisnici tražili povrat svojih ulaganja. Osam ih već ima pravomoćne sudske presude, a za ostatak još traju procesi. U svima će država, kao i u slučaju Petra Kunića, umjesto vlasnika, namiriti štetu.

Ivica Preskar iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kaže: “Gospodin Petar Kunić nije kriv što je netko u njegov objekat ulagao i sada je jako nespretno da bi gospodin Kunić trebao vraćati sredstva koja su tamo uložena. S ovom zadnjom izmjenom zakona Hrvatska se stavlja u pravni položaj tog vlasnika i ona će refundirati troškove.” 

Plaćaju porezni obveznici

U nevladinoj udruzi Documenta, koja godinama prati ovu problematiku, smatraju da rješenje nije posve pravedno.

“Cijeli ovaj konkretan predmet pokazuje da država želi onako sve to zataškat’, sve će to, naravno, platit građani, odnosno porezni obveznici, i ne vidimo cijelu logiku u svemu tome. Tako da ja mislim da je ovo teško nasljeđe rata, u kojem ljudi ponovno bivaju bačeni u nesigurnost”, kaže Eugen Jakovčić.

Državno odvjetništvo mora u idućih mjesec dana potvrditi nagodbu između Petra Kunića i države. Svi slični slučajevi trebali bi se riješiti u idućih godinu dana. Bio je to jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO