Milan Bandić ostaje u pritvoru

Sudac Županijskog suda u Zagrebu odbio je u ponedjeljak jamčevinu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za puštanje na slobodu, dok su jamčevine ostalih osumnjičenih u aferi “Agram” prihvaćene.

Odluka suca Zdenka Posaveca znači da aktualni gradonačelnik Zagreba ostaje u pritvoru.

Kako iz Zagreba izvještava reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić, službeno se ne zna zašto Bandićeva jamčevina nije prihvaćena, niti šta je ponuđeno, jer njegov odvjetnički tim nije davao izjave.

„Neslužbeno doznajemo da je Bandić kao jamstvo ponudio hipoteku nad kućom u vrijednosti od 700.000 eura i da je baš to bio razlog odbijanja. Navodno je taj iznos premalen za sve ono što mu se stavlja na teret, a Bandiću se na teret stavljaju inkriminacije u visini od 2,6 miliona eura“, javlja Mlinarić.

Milan Bandić u ponedjeljak je iz zatvora u Remetincu doveden na Županijski sud, gdje je sudac istrage ponovno odlučivao o zahtjevu Ureda za susbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta da ga se, zajedno sa sedmoricom suosumnjičenika, koji ranije nisu pušteni uz jamčevinu, zadrži u istražnom zatvoru.

Prethodno je izvanraspravno vijeće, iz “procesnih razloga”, ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca.

Sudac Posavec je prije dva tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je USKOK to zatražio, no prihvatio je jamčevinu Petra Pripuza u visini milijun eura, dok je dvojici Bandićevih suradnika – Miri Laci i Ivanu Markusu – odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 13.000 eura.

Oslobođeni Pripuz, Laco i Markus

Pripuz, Laco i Markus u petak su izašli iz zatvora u Remetincu, nakon što su njihovi odvjetnici sucu istrage donijeli potvrde o uplaćenim jamčevinama, uz koje im je odobrena obrana sa slobode.

Sva trojica su sucu dali obećanje da na slobodi neće ometati istragu utjecajem na svjedoke ili dokaze, odnosno da neće ponoviti nedjelo.

Ljubičićev odvjetnik u nedjelju je potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 313.000 eura, ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela.

Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih, glavni osumnjičenik Bandić, kojega USKOK tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere “Agram”, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor Zagrebačkog električnog tramvaja Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istraga protiv 16 osoba

Istragom je obuhvaćeno ukupno 16 osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice – Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom, gdje je, zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. godine, navodno oštetio i državni proračun.

Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na gotovo 2,6 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Istraga protiv zagrebačkog gradonačelnika, s obzirom na čak 270 svjedokaa koje USKOK želi da ispita, trajat će najmanje šest mjeseci. On je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, što znači da neće izaći dok ne podnese ostavku. A to ne želi da učini.

Published On 23 Oct 2014

Nakon što je dao odgovore na pitanja USKOK-ovih istražitelja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovarao je i pred sucima istrage. I ostao pri svom – nije kriv za ono za šta ga se tereti, a njegov advokat ponavlja da je riječ o politički montiranom procesu. Prilog Ane Mlinarić. 

Published On 21 Oct 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO