Grabar Kitarović: Pogriješila sam i žalim

Kolinda Grabar Kitarović kaže da će biti predsjednica svih građana Hrvatske (Pixsell)

Predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović priznala je da je “pogriješila što nije svoj zamrznuti status u NATO-u iskomunicirala kako je trebalo do kraja te je izrazila žaljenje što se to dogodilo”.

“Želim biti predsjednica koja će u svakom trenutku priznati kad je pogriješila i, ako treba, i ispričati se”, izjavila je ona za zagrenačku Novu TV, prenosi Hina.

Na pitanje zašto odmah nije rekla da je zamrznula mjesto u NATO-u, Grabar Kitarović je odgovorila da “nije bilo prilike, jer je nitko nije pitao” te tvrdi da to “nije bila nikakva afera”.

“Riječ je o tehničkom pitanju. Ja apsolutno nisam u bilo kakvom sukobu interesa”, kazala je.

Na novinarsko pitanje o njenom svjetonazoru, odgovorila je da je “moderna konzervativka, članica stranke koja pripada narodnjačkom spektru, ali vrlo uključiva i u kampanji ne dijeli ljude na ljevicu i desnicu”.

Na pitanje s kim ide u drugi izborni krug, Grabar Kitarović je odgovorila kako drugog kruga možda neće biti.

‘Tri glavna poteza’

Kao svoje adute u odnosu na aktuelnog predsjednika i protukandidata Ivu Josipovića istaknula je hrabrost, odlučnost, a ne kalkuliranje, dodajući kako prepoznaje da je Hrvatska u dubokoj privrednoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi.

Rekla je da će se boriti protiv siromaštva i za ekonomski rast te da je spremna okupiti ljude za novo, obnovljeno hrvatsko zajedništvo.

Među prvim potezima, bude li izabrana za predsjednicu, najavila je da bi nazvala premijera Hrvatske Zorana Milanovića i sazvala sjednicu Vlade.

Drugi potez je raditi na inicijativi za proglašenje punog privrednog pojasa, umjesto Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, a treći rehabilitacija penzioniranih generala iz 2000. godine.

Namjerava ih, zajedno s Generalskim zborom, pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo.

“Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim, namjeravam njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada bila je obrana časti i dostojanstva, a učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja”, rekla je.

Predsjednica svih građana

Postojeći sistem predsjedničkih ovlasti smatra dovoljnim i dodaje da nisu potrebne druge.

“Predsjednik ima dovoljno ovlasti. Problem je u tome što ih Ivo Josipović do sada nije koristio”, smatra Grabar Kitarović.

Rekla je da će biti predsjednica svih građana: “Ne namjeravam pogodovati niti jednoj, apsolutno nijednoj političkoj stranci.”

Kolinda Grabar-Kitarović bivša je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon toga preuzela je dužnost pomoćnice generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena za javnu diplomatiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Drugi je dan konferencije Atlantskog saveza u Washingtonu. Na otvorenoj diskusiji sa predsjednikom Evropskog Vijeća, Jose Manuelom Barrosom, najviše se govorilo o dešavanjima u Ukrajini. Gošća u Washingtonu je sudionica konferencije, Kolinda Grabar Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. 

Published On 30 Apr 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO