Tuzla: Novi pregovori radnika i Vlade

Nakon cjelodnevne blokade dijela Tuzle, razišli su se radnici tamošnjih 10 uništenih tuzlanskih preduzeća. 

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je kazala radnicima da nema zakonsku osnovu da rješava  neke od njihovih zahtjeva, pa su radnici fabrike obuće Aida blokirali dvije raskrsnice u centru Tuzle.

Paralelne proteste održavali su i predstavnici još devet preduzeća okupljenih oko Sindikata solidarnosti radnika tog kantona.

Prethodnu noć su proveli u zgradi Skupštine, a u četvrtak su se sastali s predstavnicima Vlade.

Kurić o protestima tuzlanskih radnika

Obećano im je da će na vanrednoj sjednici zakazanoj za sutra Vlada raspravljati o rješavanju njihovih problema. 

Reporterka Al Jazeere Arduana Kurić javila je iz Tuzle da je Vlada u ostavci saopštila kako nema legitimitet rješavati probleme radnika te i da hoće, ne može to učiniti bez odobrenja Skupštine.

Iz Skupštine su poručili da nisu prihvatili ostavku Vlade, pa se Vlada mora baviti tim pitanjima.

Dugotrajni problemi

Kurić javlja da su tri kantonalne vlade do sada pokušavale da riješe probleme radnika, ali nijedna nije uspjela.

”Radnici devet preduzeća svake srijede izlaze na ulice i traže ispunjenje zahtjeva. U posljednje vrijeme sve češće protestuju i radnici fabrike obuće Aida, koja je većinski u državnom vlasništvu. Oni traže uvezivanje radnog staža koji nije uvezan 18 godina i ponovno pokretanje proizvodnj”, javila je Kurić.

Vlada je ponudila novu jednokratnu finansijsku pomoć radnicima Aide, što oni nisu prihvatili, iako su to učinili tokom ranijih protesta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Radnici više propalih preduzeća tuzlanskog kantona ponovo protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje. Pred sudom su tražili odgovor na pitanje, ko je kriv za propalu industriju, a od kantonalne vlade – ostavku. Prilog Nataše Krstin.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO