Tuzla: Radnici u Skupštini traže svoja prava

Petnaestak radnika uništenih tuzlanskih preduzeća zatvorilo se u zgradu Skupštine Tuzlanskog kantona, gdje planiraju ostati do četvrtka, dok se nadaju sastanku s predstavnicima Skupštine.

Radnici nekada profitabilnih kompanija, Aida, Dita, Konjuh i Polihem, traže hitno formiranje nove vlade tog kantona, procesuiranje odgovornih za lošu privatizaciju i regulisanje njihovog radno-pravnog statusa.

Traže i jednokratnu finansijsku pomoć i prijete novim nemirima.

Lokalni mediji javljaju da su radnici odlučili provesti noć u zgradi Skupštine jer Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona nije održan u srijedu navečer, uprkos najavama.

Strpljenje na izmaku

Mirni protesti radnika nekih od propalih tuzlanskih firmi, u februaru su prerasli u nasilne i doveli do ostavki najviših predstavnika vlasti tamošnjeg kantona.

Radnici u zgradi Skupštine kažu da im je strpljenje na izmaku.

Emina Busuladžić, predstavnica Sindikata radnika Dite, rekla je da za Al Jazeeru da radnici više ne mogu biti mirni jer ih vlasti ne shvataju ozbiljno.

”Da neko ko ne prima četiri-pet godina platu, nema pravo na penziju i da sjedi kući miran. Sve što se bude događalo, neće biti krivi socijalno ugroženi radnici, nego oni koji su doveli do toga, koji su bili obavezni da to riješe, a nisu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Radnici tuzlanske fabrike obuće Aida odustali su od blokade glavnih saobraćajnica nakon što im je kantonalna Vlada ponudila jednokratnu pomoć i posao za dva pogona. Jedna grupa radnika tu odluku ne podržava. Kažu, nisu se borili za socijalnu pomoć, već za posao.

Radnici više propalih preduzeća tuzlanskog kantona ponovo protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje. Pred sudom su tražili odgovor na pitanje, ko je kriv za propalu industriju, a od kantonalne vlade – ostavku. Prilog Nataše Krstin.

Dio radnika u Tuzli ponovno je na ulici. Nakon burnih protesta u februaru, tvrde – problemi su im isti. Primjer – Industrija deterdženata. Nekada je zapošljavala 620 radnika. DITA ne radi od januara 2013. I dok radnici ne bježe od posla, većina zaposlenih sada je dio negativne statistike od 100.000 nezaposlenih u tom dijelu BiH, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO