Thaci: Uskoro Oružane snage Kosova

Kastrati: 'Sigurnosne snage Kosova su multietnička snaga koja uživa najveće povjerenje građana' (Anadolija)

Čelnici dvije najveće kosovske stranke, koje su prošlog tjedna dogovorile koaliciju, najavili su da će 8. prosinca izabrati predsjednika skupštine i formirati vladu, potvrdio je to i kosovski premijer na odlasku Hashim Thaci na svečanosti obilježavanja Dana sigurnosnih snaga Kosova u Prištini.

Dodao je i kako će među prioritetima novih institucija biti stvaranje vojske Kosova.

Transformacija kosovskih snaga sigurnosti u vojsku do sada je nekoliko puta odgađana zbog nefunkcioniranja Skupštine Kosova.

„Kosovo je prošlo kroz jedno teško političko razdoblje, ali veoma brzo i to će rezultirati formiranjem novih kosovskih institucija, nove vlade i skupštine. Jedan od prioriteta tih institucija je da se usvoje neophodne zakonske promjene kako bi kosovske sigurnosne snage što prije bile transformirane u Oružane snage Kosova“, rekao je Thaci.

Po njemu, „Sigurnosne snage Kosova su, tijesno surađujući s NATO-om i KFOR-om, danas spremne obaviti sve obveze unutar Kosova, ali i prema regionalnim sporazumima u zemljama u okruženju – Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji”.

„Euroatlanska perspektiva će biti jedan od prioriteta nove Vlade, a Kosovo će biti primjer mira i regionalne suradnje“, poručio je Thaci.

Jahjaga: oružane snage nemaju alternativu

Zapovjednik Sigurnosnih snaga Kosova, general-pukovnik Kadri Kastrati također je izrazio spremnost transformacije u Oružane snage Kosova i „preuzimanja nove obaveze – obrane zemlje i njenih građana”.

„Sigurnosne snage Kosova su multietnička snaga koja uživa najveće povjerenje građana. Postignuća su vidljiva i podignuti su operativni kapaciteti u skladu s misijom i ustavnim mandatom“, rekao je Kastrati.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila kako je Kosovo prošlo kroz mnoge važne transformacijske procese, te da će formiranje Oružanih snaga Kosova „kompletirati Kosovo kao državu i pridonijeti njegovoj konsolidaciji“.

„Budućnost Sigurnosnih snaga Kosova, budućnost Oružanih snaga Kosova, koja nema alternative, ostaje primarni rad za novu Skupštinu Kosova, instituciju koja je tako važna i tako potrebna državi i građanima zemlje”, kazala je Jahjaga.

Potvrdila je kako je pred Kosovom „još procesa koje treba završiti“ i da je zato „neophodna što brža izgradnja novih institucija, stabilnih, sveobuhvatnih i odgovornih prema građanima“.

Vojna ceremonija u Prištini, kojoj su nazočili najviši kosovski dužnosnici, zapovjednik KFOR-a, diplomate akreditirane na Kosovu, te predstavnici civilnog društva i građani Kosova, završena je mimohodom postrojbi Sigurnosnih snaga Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije